«

»

Ιαν 15 2014

Ημέρες Διαστήματος

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με την αξιοποίηση του Διαστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2014. Στις “Ημέρες Διαστήματος” θα συμμετέχουν με σχετικές ομιλίες επιστήμονες από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρατηρήσεις με τηλεσκόπια σε συνεργασία με την Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, ως εξής:


– ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Ιωαννίνων την Παρασκευή 31/1/2014 θα δοθεί ομιλία με θέμα “Ήλιος: από τι είναι φτιαγμένο ένα αστέρι;” , από τον κ. Γραμματικόπουλο (Ομάδα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ιωαννίνων) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τις τελευταίες διδακτικές ώρες. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παρατήρηση των ηλιακών κηλίδων με τηλεσκόπια (με χρήση ειδικών φίλτρων), που θα στηθούν στον αύλειο χώρο του σχολείου. Οι “Ημέρες Διαστήματος” περιλαμβάνουν επίσης διάφορες δράσεις των μαθητών εμπνευσμένες από το Διάστημα, όπως: έκθεση με εικαστικές δημιουργίες (κατασκευές, αφίσες) στο χώρο του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας, μουσικές παρεμβάσεις (ερμηνεία τραγουδιών με συνοδεία μουσικών οργάνων), καθώς και σύντομες παρουσιάσεις λογοτεχνικού περιεχομένου και βίντεο.

– ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ θα πραγματοποιηθούν δυο εκδηλώσεις, με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας “Δημήτρης Χατζής” από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών:

  • την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 : Εκδήλωση για ευρύ κοινό στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” το απόγευμα 6-8.30 μ.μ., με τις εξής ομιλίες: κ. Αλυσσανδράκης (Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): “Η απομυθοποίηση του Ουρανού”, κ. Ματσόπουλος (Αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών): “Το Ηλιακό μας Σύστημα”. Θα ακολουθήσει συζήτηση/ερωτήσεις με το κοινό. Επίσης, μαθητές/τριες και η Καθηγήτρια Μουσικής κ. Μπεκιάρη του Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Ιωαννίνων θα ερμηνεύσουν τραγούδια γνωστών δημιουργών με συνοδεία μουσικών οργάνων, εμπνευσμένα από τον ουρανό, το φεγγάρι, τον ήλιο και τ’ αστέρια. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τηλεσκοπική παρατήρηση από το χώρο έξω από την αίθουσα (βράδυ 8.30-9.30 μ.μ.).
  • την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 : Εκδήλωση για ευρύ κοινό στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” το απόγευμα 6-8.30 μ.μ., με τις εξής ομιλίες: κ. Σακκάς (Ομάδα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Ιωαννίνων): “Δημιουργία και εξέλιξη ενός άστρου”, κ. Τσούπης (Καθηγητής, Μαθηματικός, στο 1ο Λύκειο Ιωαννίνων): “Από τον Ιούλιο Βερν στην έξοδο του Voyager 1 από το ηλιακό σύστημα” και κ. Νείλα (Καθηγήτρια, Δρ. Βιολόγος, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων): “Υπάρχει ζωή εκεί έξω στο Διάστημα;”. Θα ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια τηλεσκοπική παρατήρηση από το χώρο έξω από την αίθουσα (βράδυ 8.30-9.30 μ.μ.)

– ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Στα πλαίσια των “Ημερών Διαστήματος” θα πραγματοποιηθεί επίσης Επιμορφωτικό Σεμινάριο για καθηγητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, το απόγευμα (5.30-8 μ.μ.), με τίτλο “Το Διάστημα στο Σχολείο: εκπαιδευτικές καινοτόμες προτάσεις εμπνευσμένες από την εξερεύνηση του Διαστήματος”. Θα περιλαμβάνει εισηγήσεις-προτάσεις εμπνευσμένες από το Διάστημα από εκπαιδευτικούς Δ.Ε., δημιουργικές παρεμβάσεις και έργα μαθητών και θα ολοκληρωθεί με τηλεσκοπική παρατήρηση από τον αύλειο χώρο του Σχολείου (βράδυ 8-9 μ.μ.). Οι καθηγητές, που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, θα πρέπει να συμπληρώσουν  την αίτηση και στη συνέχεια να την στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση  mexarxu@yahoo.gr  έως την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Δείτε και το Πρόγραμμα του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου.


Η Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων: Α. Δήμος (Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Ηπείρου), Ε. Ζαβιτσάνου (Διευθύντρια), Ι. Νείλα, Μ. Εξάρχου, Ι. Ζωγάκης (εκπαιδευτικοί του Σχολείου), Κ. Σακκάς, Γ. Φώτου (μέλη της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων).

Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, τηλ. 26510-43141 και 26510-43274, καθώς και στη διεύθυνση  http://blogs.sch.gr/imeresdiastimatos.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/imeresdiastimatos/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.