Επιμόρφωση

Μεταξύ των στόχων που υπηρετούν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία συμπεριλαμβάνεται και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, ως μέρος της προσφοράς του σχολείου στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας οργανώνει σε ετήσια βάση διαθεματικές επιμορφωτικές δράσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων ή στο ευρύ κοινό, όσο και ενδοσχολικές επιμορφώσεις.

Επιμορφωτικές δράσεις

 • “Διάχυση εκπαιδευτικών καινοτομιών και καλών πρακτικών”, επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων (9/11/2018), η οποία περιλάμβανε εισηγήσεις, διδακτικές εφαρμογές και προτάσεις, παρουσιάσεις καινοτόμων συνεργατικών προγραμμάτων, διεπιστημονικές διδακτικές προσεγγίσεις και βιωματικές δράσεις.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

 

 

 • “Περίπατοι-Δράσεις αφιερωμένες στο έτος Αριστοτέλη”, σειρά διαθεματικών δράσεων, που διοργάνωσε το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής με αφορμή τον εορτασμό του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη και με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με το μνημειώδες έργο του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου. Στο πλαίσιο των δράσεων οργανώθηκε η Ημερίδα “Περίπατοι”, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών (30/3/2016).

Το υλικό της ημερίδας είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://peripatoi2016.weebly.com/.

 

 • φως περισσότερο φως, αφίσα“Φως … περισσότερο φως!”, επιμορφωτική διημερίδα για εκπαιδευτικούς, που διοργάνωσε το Π.Π. Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής υπό την αιγίδα της Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου και με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, με αφορμή την ανακήρυξη του 2015 σε Διεθνές Έτος Φωτός & Τεχνολογιών Φωτός από τον Ο.Η.Ε. (27-28/2/2015). Η διημερίδα περιλάμβανε εισηγήσεις και διδακτικές προτάσεις, εργαστήρια τεχνολογιών του φωτός και παρουσιάσεις εργασιών από μαθητές, καθώς και κινηματογραφική προβολή (Κ.Ο.Π.Ι.). Επιπλέον, κατά το σχολικό έτος 2014-15 υλοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις στο σχολείο (έκθεση με εικαστικές δημιουργίες μαθητών, διαθεματικές διδασκαλίες και διδακτικές παρεμβάσεις, εργαστήρια και προβολή ταινίας για τους μαθητές).

Με το υλικό της διημερίδας και των διαθεματικών δράσεων δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό αποθετήριο διδακτικού / εκπαιδευτικού υλικού για την περαιτέρω διδακτική αξιοποίηση της έννοιας του φωτός.

 

 • Ημέρες διαστήματος (αφίσα)“Ημέρες Διαστήματος”, σειρά εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν η Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου, το Π.Π. Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, με στόχο τη διδακτική αξιοποίηση της μελέτης του Διαστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία (31/1 έως 11/2/2014). Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ομιλίες επιστημόνων στο ευρύ κοινό της πόλης και στους μαθητές του σχολείου, τηλεσκοπικές παρατηρήσεις, επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, εικαστικές δράσεις και δημιουργικές παρεμβάσεις μαθητών, μουσική εκδήλωση και διαθεματικές διδασκαλίες / σενάρια.

Επισκεφθείτε τη μικρή διαδικτυακή βιβλιοθήκη που δημιουργήσαμε στο Πανελλήνιο Σχολικό δίκτυο με όλο το υλικό του έργου μας στοχεύοντας στην επιπλέον διάχυση της γνώσης.

 

Ενδοσχολικές επιμορφώσεις

 • “Από τη διδασκαλία στη μάθηση: το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης”
  εισηγητές: Μαρία Ξέστερνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημήτριος Ζέππος, Ε.Ε.Π. Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτα Αργύρη, Εκπαιδευτικός του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  οργάνωση: Εργαστήριο Διδακτικής & Σχολικής Παιδαγωγικής του Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων, Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Μελέτης της Σχολικής Ζωής του Τμήματος Φιλοσοφίας Ιωαννίνων, Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής
  διάρκεια: 3 ώρες
  ΠΓΖΣΙ 17/3/2022
 • “Καλές πρακτικές, καινοτομία και αειφορία στην εκπαίδευση μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων”
  επιμορφωτές: Βασιλική Βλάχα, Ελένη Γκαδρή, Μαρία Εξάρχου, Βασιλική Κεχαγιά, Καλλιόπη Μπεκιάρη, Άννα Μπουκουβάλα, Ιωάννα Νείλα, Βασιλική Ραμπαούνη, Ευτυχία Ράπτη, Ιάκωβος Τσιπλακίδης, Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής
  ΠΓΖΣΙ 21/12/2015
 • Υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και συνεργατικά εργαλεία Web 2.0
  επιμορφωτές: Ευτυχία Ράπτη, Γιάννης Ζωγάκης, Άννα Μπουκουβάλα, Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής
  ΠΠΓΖΣΙ σχολικό έτος 2014-2015
 • “Εισαγωγή και διαχείριση καινοτομίας στην εκπαιδευτική κοινότητα”
  έργο: Δράσεις ευαισθητοποίησης και επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών,
  οργάνωση: ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το ΙΕΠ
  διάρκεια: 35 ώρες (25 διά ζώσης και 10 εξ αποστάσεως)
  ΠΠΓΖΣΙ 22/11 έως 07/12/2013
 • “Κατανοώντας συναισθήματα και συμπεριφορές στο σχολείο”
  εισηγήτρια: Ευαγγελία Καραγιάννη-Καραγιαννοπούλου, Εκπαιδευτική ψυχολόγος, Επίκ. Καθηγήτρια Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων
  διάρκεια: 10 ώρες
  ΠΠΓΖΣΙ 3/9 έως 6/9/2013
 • Ενδοσχολική επιμόρφωση για τους διαδραστικούς πίνακες
  επιμορφωτής: Σπύρος Ζήνδρος, Φιλόλογος, Επιμορφωτής Β΄ επιπέδου ΤΠΕ
  διάρκεια: 12 ώρες
  ΠΠΓΖΣΙ 4/9 έως 10/9/2012
 • Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Πιλοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Νέο Σχολείο-Πιλοτική Εφαρμογή”, Φάσεις Α΄, Β΄, Γ΄ (θέματα: Μέθοδος project, Αειφόρος Ανάπτυξη, Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, Γεωγραφία, Σχέδια Μαθήματος / Διδακτικά Σενάρια)
  επιμορφωτές: Ε. Ζυγούρη, Διευθύντρια Πε.Δι.Εκ. Δυτικής Μακεδονίας, Λ. Κουντουρά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χ. Μαραζόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ιωαννίνων & Σύμβουλος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του ΠΠΓΖΣΙ, Θ. Μαρδίρης, Δρ. Βιολόγος, Κ. Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Α. Σούλη, Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Άρτας, Πρέβεζας & Θεσπρωτίας, Α. Τσώνη, 2ο Π. Π. Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
  ΠΠΓΖΣΙ 2011-2012

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/epimorfosi/