«

»

Φεβ 12 2014

Ολοκληρώθηκαν οι “Ημέρες Διαστήματος”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με το γενικό τίτλο “Ημέρες Διαστήματος”, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και η Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων. Στόχος ήταν η αξιοποίηση της μελέτης του Διαστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αθρόα υπήρξε η προσέλευση του κοινού στην αίθουσα  “Δημήτρης Χατζής“, όπου παρακολούθησε τις εξής εκδηλώσεις :

Την Πέμπτη 6/2, οι ομιλητές κ. Κ. Αλυσσανδράκης (Καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και κ. Ν. Ματσόπουλος (Αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) καθήλωσαν τους ακροατές με τον τρόπο, που ανέπτυξαν άκρως ενδιαφέροντα θέματα και απάντησαν σε ερωτήσεις, ενώ το Μουσικό Πρόγραμμα “Αχ! Ουρανέ…”, που παρουσίασαν στη συνέχεια  μαθητές του Π. Π. Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με την καθηγήτριά τους κ. Κ. Μπεκιάρη, που το επιμελήθηκε, γοήτευσε το κοινό. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν, δυστυχώς, παρατηρήσεις με τηλεσκόπια.

Την Τρίτη 11/2, οι κ. Κ. Σακκάς (Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων), κ. Α. Τσούπης (Μαθηματικός στο 1ο ΓΕΛ Ιωαννίνων) και η κ. Ι. Νείλα (Δρ. Βιολόγος στο Π. Π. Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων), με τις ομιλίες τους ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους έως τις εσχατιές του Σύμπαντος και συζήτησαν μαζί τους σχετικά θέματα, πολλά από τα οποία τέθηκαν από μαθητές ακόμη και της Α΄ γυμνασίου, ενώ στη συνέχεια, με σύμμαχο τον καλό καιρό, έγινε παρατήρηση με τηλεσκόπια -μεταξύ άλλων- της Σελήνης, καθώς και του πλανήτη Δία και των δορυφόρων του.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω εκδηλώσεων, στην είσοδο του πολιτιστικού πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής”, παρουσιάστηκε έκθεση με τίτλο ?Τέχνης Διάστημα? με έργα μαθητών του Π. Π. Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που δημιουργήθηκαν στο μάθημα των Εικαστικών του καθηγητή τους κ. Ι. Ζωγάκη.

Επίσης, μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο “Το Διάστημα στο Σχολείο”, που πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Παρασκευής 7/2 στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Παρουσιάστηκαν εκπαιδευτικές προτάσεις και δημιουργικές μαθητικές παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς Ι. Νείλα, Α. Μπουκουβάλα, Μ. Ιατρίδου, Α. Τσούπη, Β. Κολιό και Ι. Ζωγάκη, ακολουθούμενες από παρατηρήσεις του ουράνιου θόλου με τηλεσκόπια.

 

Οι εισηγήσεις του σεμιναρίου “Το Διάστημα στο Σχολείο” είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση  http://blogs.sch.gr/ imeresdiastimatos/

 

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εκδηλώσεων “Ημέρες Διαστήματος”, και ιδιαίτερα τους ομιλητές, για την αφιλοκερδή προσφορά τους, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας “Δημήτρης Χατζής” και την τεχνική υποστήριξη, τα μέλη της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, που με προθυμία διέθεσαν τα τηλεσκόπια και τις γνώσεις τους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και το κοινό της πόλης μας, που αγκάλιασαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθειά μας για “άνοιγμα” της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πολύπλευρες δράσεις, πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια της σχολικής αίθουσας.

Η  Οργανωτική Επιτροπή

Α. Δήμος (Προϊστάμενος Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Ηπείρου) Ε. Ζαβιτσάνου (Δ/ντρια), Ι. Νείλα, Μ. Εξάρχου, Ι. Ζωγάκης (εκπ/κοί του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων), Κ. Σακκάς και Γ. Φώτος (μέλη της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων).

 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση “Ήλιος, από τί είναι φτιαγμένο ένα αστέρι”, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

imeres-d1-001-300x225  imeres-d1-009-300x225

imeres-d1-034-300x225  imeres-d1-049-90x120

 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 2014, στον πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”

imeres-diastimatos-day2-024  imeres-diastimatos-day2-026

imeres-diastimatos-day2-050  imeres-diastimatos-day2-058

imeres-diastimatos-day2-088

 

Στιγμιότυπα από το Επιμορφωτικό Σεμινάριο της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου 2014, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

imeres-diastimatos-seminario-013imeres-diastimatos-seminario-020

imeres-diastimatos-seminario-034imeres-diastimatos-seminario-052

imeres-diastimatos-seminario-072imeres-diastimatos-seminario-079

imeres-diastimatos-seminario-105imeres-diastimatos-seminario-010

 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2014, στον πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”

imeres-diastimatos-day4-013  imeres-diastimatos-day4-025

imeres-diastimatos-day4-041  imeres-diastimatos-day4-050

imeres-diastimatos-day4-051  imeres-diastimatos-day4-076

texnis-diastima-01  imeres-diastimatos-day4-005

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/deltiotypouimeresdiastimatos/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.