«

»

Ιούν 09 2014

Πρόγραμμα eTwinning Γερμανικών: “Deutsch Online”

Κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών υλοποιείται από την Α΄ και Β΄ τάξη του σχολείου μας το γερμανόφωνο eTwinning πρόγραμμα Deutsch online, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Ελένη Γκαδρή.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ηλεκτρονική αδελφοποίηση του σχολείου μας με τα σχολεία Plesso Secondaria di I Grado «Enrico Fermi» στο Udine στην Ιταλία, το Mankkaa Secondary School στο Espoo στη Φινλανδία, το Kauksi Põhikool στο Kauksi στην Εσθονία και το 10ο Γυμνάσιο στη Νίκαια. Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας eTwinning, που συνδέει την κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Συμμετέχουν σε αυτό οι γερμανόφωνοι μαθητές των τάξεων Α΄ και Β΄ του σχολείου μας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γερμανικών Ελένης Γκαδρή.

Στο πρόγραμμα “Deutsch online” οι μαθητές, ως μέρος μιας πολυεθνικής ομάδας, έμαθαν μέσα από τη συνεργασία τους για τη ζωή των συνομηλίκων τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενημερώθηκαν για το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο άλλων κοινωνιών και πολιτισμών. Παρουσίασαν δημιουργικά και με κριτική σκέψη την καθημερινότητα τους αλλά και σκέφτηκαν κριτικά και σε πνεύμα συζήτησης για την καθημερινότητα των άλλων μαθητών. Οι μαθητές έμαθαν πώς μπορεί κάποιος να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας και αποτελεσματικά ως μέλος μιας ομάδας. Βελτίωσαν τις γνώσεις τους στους υπολογιστές και δοκίμασαν νέες ηλεκτρονικές μεθόδους για την εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας. Εργάστηκαν σε δημιουργικό περιβάλλον πολυμέσων με παράλληλο στόχο την ανάπτυξη της αυτόνομης μάθησης.

Το πρόγραμμα απεικόνισε την καθημερινότητα των μαθητών εντός και εκτός σχολείου. Η γερμανική γλώσσα ένωσε τους μαθητές διαδικτυακά και πέτυχαν τον στόχο τους να παρουσιάσουν τη ζωή τους και να γνωρίσουν τις ζωές και των άλλων μαθητών. Το πρόγραμμα αυτό εμφανίζει μια καινοτόμο και δημιουργική προσέγγιση διδασκαλίας λόγω της εποικοδομητικής διαδικασίας μάθησης που περιλαμβάνει προσωπική και ομαδική εργασία, συνεργασία μέσω συνεντεύξεων με τους άλλους μαθητές και με χρήση πολλών συνεταιριστικών webtools. Η δράση μέσα στο σχολείο, η χρήση της ξένης γλώσσας και των νέων τεχνολογιών ενέπνευσε τους μαθητές να μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Οι μαθητές εργάστηκαν μόνοι  και σε ομάδες για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, τα ενδιαφέροντα τους, το σχολείο τους, τα αγαπημένα τους φαγητά. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των άλλων χωρών και να οργανώσουν τα ίδια συζητήσεις μέσα στην τάξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στο ooVoo. Έτσι επηρέασε και προώθησε η συνεργασία τους τη διαπολιτισμική ευαισθησία προς άλλα έθνη και παραδόσεις.

Ακολουθούν ενδεικτικές εργασίες των μαθητών (μπορείτε να τις δείτε και στο ιστολόγιο Μαθητών Έργα):

  1. Εργασία για τον διαγωνισμό «Το καλύτερο πολυπολιτισμικό εστιατόριο μας»
  2. Εργασία με θέμα «Δραστηριότητες στον ελεύθερο μου χρόνο»
  3. Βιντεοσυνέντευξη «Χρησιμοποιώ τον τύπο ευγενείας»
  4. Εργασία «Το σχολείο των ονείρων μου»

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/etwinningdeutschonline/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.