«

»

Απρ 21 2015

Αδελφοποίηση – Ανταλλαγή μαθητών με το Γυμνάσιο του St. Stephan στο Augsburg της Βαυαρίας

Μαθητές του St.Stephan επισκέφτηκαν τα Ιωάννινα

Για τους ξένους τουρίστες η Ήπειρος ανήκει στους σπανιότερα επιλεγμένους προορισμούς διακοπών στον τόπο μας. Έτσι, με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το ίδρυμα Παλλάδιον στο Μόναχο και το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ελλάδα / τότε και τώρα”, επέλεξε για αδελφοποίηση το σχολείο μας (Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων)!  Η όλη προσπάθεια της αδελφοποίησης υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των καθηγητριών της γερμανικής γλώσσας Παπατόλη Παναγιώτας και Γκαδρή Ελένης.

Λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, 26 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2015, δέκα μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου του St. Stephan συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, κύριο Μarkus Müller και κυρία Anja Reichelt, ταξίδεψαν στα Ιωάννινα, για να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό, τον ελληνικό τρόπο ζωής, καθώς επίσης και τη σχολική ζωή στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Μετά από μια εγκάρδια υποδοχή τόσο από τις οικογένειες φιλοξενίας όσο και από το σχολείο μας, οι μαθητές και οι καθηγητές τους παρακολούθησαν διαθεματικές διδασκαλίες στην αγγλική γλώσσα, στο πλαίσιο των διδακτικών αντικειμένων της Βιολογίας, της Πολιτικής και Κοινωνικής Αγωγής και των Αρχαίων Ελληνικών. Η καθηγήτρια βιολογίας, κ. Ιωάννα Νείλα, παρουσίασε το θέμα «Φυτά και ζώα στην αρχαία ελληνική τέχνη» (Plants and Animals in Ancient Greek Art). Η κ. Καλλιόπη Σταύρου παρουσίασε την ιστορία της καταστροφής του μαρτυρικού χωριού Λιγκιάδες Ιωαννίνων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κ. Άννα Μπουκουβάλα παρουσίασε το θέμα των δανείων και αντιδανείων μεταξύ των ελληνικών και άλλων λατινογενών γλωσσών και δίδαξε αρχαίο ελληνικό κείμενο από το πρωτότυπο με πολυμεσικές εφαρμογές. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διδάχθηκαν από κοινού το «Συρτάκι» από τη γυμνάστρια του σχολείου μας, κ. Βασιλική Κεχαγιά. Επίσης έμαθαν το ελληνικό τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά».

Κατά την παραμονή τους στα Ιωάννινα οι φιλοξενούμενοί μας επισκέφτηκαν και Μουσεία (Πινακοθήκη, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο). Επιπλέον, με μια ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε το σχολείο μας στην Πρέβεζα, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούντον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, τη Νικόπολη, το βενετσιάνικο Κάστρο της Πάργας, το Νεκρομαντείο στον ποταμό Αχέροντα και την πόλη της Πρέβεζας. Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή με τις οικογένειες φιλοξενίας.

Ιδιαίτερη σημασία για τους συμμετέχοντες, αλλά και για μας όλους είχε η επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, μετά από προσωπική επιθυμία των φιλοξενουμένων. Είναι ένα από τα εκατοντάδες μαρτυρικά χωριά, όπου στις 3 Οκτωβρίου 1943 η τρομοκρατία των Ναζί οργίασε και εξολόθρευσε όλον τον πληθυσμό του χωριού. Εκεί η ομάδα των μαθητών του Augsburg επισκέφθηκε το Μνημείο των εκτελεσθέντων και απόθεσαν, παρουσία του αντιδημάρχου Ιωαννίνων και συγγενών των εκτελεσθέντων, στεφάνι στο όνομα του σχολείου τους. Μαζί με τους οικοδεσπότες μαθητές τίμησαν τη μνήμη των εκτελεσθέντων με ποιήματα για την ειρήνη στις δυο γλώσσες (Γιάννης Ρίτσος Ειρήνη και Μπέρτολτ Μπρεχτ Παιδικός Ύμνος).

Αυτή η ενέργεια είχε μια ανέλπιστη ανταπόκριση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς αποτιμήθηκε ως σημάδι της κατανόησης και συνύπαρξης των λαών και κυρίως των νέων στη Γερμανία και στην Ελλάδα, πέρα από κάθε εφήμερη πολιτική. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ακούστηκαν οι τελευταίοι στίχοι του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου

“Δώστε τα χέρια αδέρφια, αυτό είναι η ειρήνη”.

Μετά από μια βδομάδα γεμάτη νέες εντυπώσεις, ενδιαφέροντα βιώματα και εγκάρδιες συναντήσεις, τα παιδιά του γυμνασίου του St. Stephan επέστρεψαν τη Μ. Πέμπτη των Καθολικών πίσω στο Augsburg. Αναμένουν τώρα την ανταπόδοση της φιλοξενίας προς τους καινούριους τους φίλους τη δεύτερη βδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα, για να τους δείξουν με τη σειρά τους το σχολείο τους, την πόλη τους, τον πολιτισμό τους και να διδαχθούν πάλι από κοινού.

Πληροφορίες για την αδελφοποίηση των σχολείων μας μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου του St. Stephan.

Υπεύθυνες καθηγήτριες Γερμανικής Γλώσσας: Π. Παπατόλη,  Ε. Γκαδρή.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/adelfopiisi-antallagi-mathiton-me-to-gimnasio-tou-st-stephan-sto-augsburg-tis-vavarias/