«

»

Απρ 29 2015

Επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο Augsburg στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο St. Stephan

Ελλάδα – Γερμανία: Ανταπόδοση της επίσκεψης

Δέκα μαθητές μας του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με συνοδούς τις καθηγήτριες της γερμανικής γλώσσας Παπατόλη Παναγιώτα και Γκαδρή Ελένη επισκεφτήκαμε, από 19/4/2015 μέχρι 25/4/2015, το Γυμνάσιο St. Stephan στο Augsburg της Βαυαρίας.

Στο αεροδρόμιο του Μονάχου μας υποδέχτηκαν, ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, οι γερμανικές οικογένειες φιλοξενίας και οι μαθητές του προγράμματος ανταλλαγής. Ακολούθησε μια εξίσου εγκάρδια υποδοχή από τον διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου St. Stephan στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

adelfopoiisi1Εκεί έγιναν παρουσιάσεις από τους Γερμανούς μαθητές σχετικά με το ταξίδι και τη φιλοξενία τους στα Ιωάννινα, καθώς και από τους Έλληνες μαθητές για την πόλη και το δικό μας σχολείο.

Κατά την παραμονή μας στο Augsburg παρακολουθήσαμε μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Γερμανικών, Βιολογίας και Χημείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ενεργός συμμετοχή των μαθητών μας στο μάθημα της Θεατρικής αγωγής, στη διάρκεια του οποίου κάθε ομάδα έδειξε, με τον δικό της τρόπο, πώς μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι ξεπερνώντας τις γλωσσικές δυσκολίες. Επίσης, στο μάθημα των Καλλιτεχνικών δημιούργησαν ένα λογότυπο (logo) για να εκφράσουν την αδελφοποίηση των δύο σχολείων.

Στην εκδρομή μας με τις οικογένειες φιλοξενίας στο παλάτι Linderhof, κοντά στις Άλπεις, είχαμε την ευκαιρία, εκτός από το παλάτι του Λουδοβίκου, να γνωρίσουμε την ευρύτερη περιοχή. adelfopoiisi2Από κοινού με Γερμανούς καθηγητές και μαθητές επισκεφτήκαμε επίσης το υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας προσκεκλημένοι από τον κύριο Kussel, Σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας και την κυρία Βασιλεία Τριάρχη, Πρόεδρο του ιδρύματος Παλλάδιον.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν η Πρόξενος και ο Μητροπολίτης Μονάχου. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε σχετικά με τις ανταλλαγές μαθητών, οι οποίες προάγουν τις φιλίες και την ειρήνη μεταξύ των λαών. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Deutsches Museum (Γερμανικό Μουσείο), το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, τα Προπύλαια και τη Γλυπτοθήκη στην Königsplatz, όπου βρίσκονται τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας Αθηνάς της Αίγινας.

Είχαμε, τέλος, την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο Augsburg μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα, όπως το σπίτι του Bertolt Brecht, το μουσείο των ευεργετών Fugger-Weser και την πόλη των Fugger.

adelfopoiisi3

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποδοχή της ελληνικής ομάδας και των Γερμανών φίλων μας στο Δημαρχείο του Augsburg από τον αρμόδιο του Δήμου για εκπαιδευτικά θέματα. Η τιμή για μας ήταν μεγάλη, καθώς πληροφορηθήκαμε ότι η αίθουσα Goldener Saal («χρυσή αίθουσα») όπου μας δέχτηκαν, ανοίγεται μόνο για εξαιρετικούς καλεσμένους.

Μετά από μια βδομάδα εξαιρετικής φιλοξενίας, τόσο από τις οικογένειες όσο και από το Γυμνάσιο του St. Stephan, επιστρέψαμε στα Ιωάννινα γεμάτοι νέες εμπειρίες, βιώματα και νέους φίλους.

Η επιθυμία και των δύο πλευρών είναι η ανταλλαγή μαθητών μεταξύ των δύο σχολείων να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Παναγιώτα Παπατόλη και Ελένη Γκαδρή.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/episkepsi-mathiton-tou-scholiou-mas-sto-augsburg-sto-plesio-tis-adelfopiisis-me-to-gimnasio-st-stephan/