«

»

Ιούν 09 2014

Επίσκεψη στο Τμήμα Φυσικής και στο Εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του Σχολείου μας είναι οι πρώτοι που εισήλθαν στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων διαγωνιζόμενοι και στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών. Επίσης, για πρώτη χρονιά το μάθημα της Φυσικής διδάσκεται στην Α΄ τάξη (όπως σε όλα τα γυμνάσια), ενώ στο μάθημα της Γεωγραφίας συνεχίζεται η πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών.

Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών αυτών για τις Φυσικές Επιστήμες, οι καθηγήτριες Ι. Νείλα (Βιολόγος) και Χ. Παντούλα (Φυσικός) οργανώσαμε μια διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε στις 10/4/2014, ως εξής:

-στην “Αίθουσα πειραμάτων επίδειξης” στο Τμήμα Φυσικής (κ. Δούβαλης), όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόγραμμα βασισμένο στο γνωστικό τους επίπεδο, συμμετέχοντας σε πειράματα από τις περιοχές της Μηχανικής, της Κυματικής, της Οπτικής και του Ηλεκτρισμού και να διευκρινίσουν απορίες και ερωτήματα

-στο “Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας” στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (κ. Μικρόπουλος), όπου τους παρουσιάστηκε από τον κ. Βρέλλη διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με ηφαίστεια, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, καθώς και με τους τρόπους προφύλαξης από αυτές. Τα παιδιά αφοσιώθηκαν στα παιχνίδια, τα σταυρόλεξα και τις άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες που τους προτάθηκε να ανακαλύψουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είχαν στη διάθεσή τους.

Οι μαθητές έκαναν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και εύστοχες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής τους με τα πειράματα και τις διαδραστικές εφαρμογές. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματα που ανέπτυξαν τα παιδιά από τη Διδακτική Επίσκεψη υπήρξαν εμφανώς έντονα, ενώ τα σχόλιά τους πολύ θετικά, με αποτέλεσμα ο αρχικός στόχος να θεωρείται ότι επιτεύχθηκε.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους στο Πανεπιστήμιο, που μας δέχτηκαν.

Συνοδοί καθηγητές: Β. Κεχαγιά, Κ. Μπεκιάρη, Ι. Ζωγάκης, Ε. Αζέλη, Β. Κρανάς και Κ. Βακατσάς

 

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/tmimafisikiseikonikipragmatikotita/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.