«

»

Μάι 29 2014

Τσιγάρο ο ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ φίλος μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«ΤΣΙΓΑΡΟ Ο ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ»

Με μία από τις πιο βλαβερές συνήθειες του ανθρώπου, το κάπνισμα, επέλεξε να ασχοληθεί το τμήμα Β4 του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων τη σχολική χρονιά 2013-14 στα πλαίσια της εκπόνησης προγράμματος αγωγής υγείας. Με τη βοήθεια των συντονιστών / εκπαιδευτικών του σχολείου Ράπτη Ευτυχίας, Κεχαγιά Βασιλικής και Ζωγάκη Ιωάννη αποφασίσαμε να θέσουμε σαν σλόγκαν την έκφραση «Τσιγάρο ο ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ φίλος μας» και έτσι προέκυψε και η ονομασία του προγράμματος. Η ομάδα μας αποτελείται από τους 23 μαθητές του τμήματος και οι πληροφορίες που συλλέξαμε είναι σχετικές με την ιστορία του καπνίσματος, τα χαρακτηριστικά του φυτού του καπνού, την ελληνική καπνοβιομηχανία, τα δηλητήρια του καπνίσματος, το κάπνισμα και οι αρνητικές του επιπτώσεις στην υγεία, το κάπνισμα στους μαθητές και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας η ομάδα μας συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (http://www.pe.uth.gr/xsmoke/), και εφαρμόσαμε το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «Δεν καπνίζω / Γυμνάζομαι». Κάθε μαθητής, ανώνυμα, απάντησε κάποια ερωτηματολόγια, που είχαν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση σε ένα βασικό πρόβλημα της εποχής, το κάπνισμα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι βασισμένο στην παραδοχή ότι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο σε διαδικασίες μετάδοσης γνώσεων, αλλά να βασίζεται σε πολλαπλές μεθόδους ευαισθητοποίησης, αλληλεπίδρασης και σφαιρικής προσέγγισης θεμάτων υγείας.

Ακόμη με τη βοήθεια του web 2.0 εργαλείου toondoo δημιουργήσαμε κόμικς με θέμα το κάπνισμα.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος επισκεφθήκαμε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής, κ. Γεώργιος Δασκαλόπουλος, μας μίλησε για την πραγματική μάστιγα της σημερινής κοινωνίας, το κάπνισμα, και μας πρόβαλε και σχετικό βίντεο.

Στο μάθημα των Εικαστικών μαθητές και μαθήτριες εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται σε μορφή βίντεο σε υπηρεσία του ΠΣΔ με επιπλέον στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής και της ευρύτερης κοινότητας.

 

 

 

Το κάπνισμα σκοτώνει

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/cigarette/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.