«

»

Ιούν 20 2017

Το Κάστρο της μικρής μας πόλης / Walled cities

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

«ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ»

Οι μαθητές του τμήματος Β΄3 κατά το σχολικό έτος 2016-2017 υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Το Κάστρο της μικρής μας πόλης» με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Μαρίας Εξάρχου (ΠΕ19), Μαρίας Πετρίδου (ΠΕ02) και Ευτυχίας Ράπτη (ΠΕ19).

Το κεντρικό θέμα του προγράμματος ήταν το Κάστρο των Ιωαννίνων και οι άνθρωποί του στον χώρο και στον χρόνο, με επιμέρους θεματικούς άξονες την ιστορία του Κάστρου και την εξέλιξη των μνημείων του από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή και τον ρόλο των κατοίκων. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλάμβανε αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών και μαρτυριών μέσα από τις πηγές (διαδίκτυο και βιβλιογραφία) και αυτοψία στην περιοχή του Κάστρου. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα οι μαθητές έκαναν μαζί με άλλους συμμαθητές τους μια προκαταρκτική επίσκεψη στα μουσεία του Κάστρου και φωτογράφισαν τους χώρους του. Το τελικό αποτέλεσμα της αναζήτησής μας αποτυπώθηκε στην ακόλουθη παρουσίαση-λεύκωμα:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ eTWINNING

«WALLED CITIES. CASTLES AND PEOPLE. TRADITIONS AND PERSPECTIVES»

Οι ίδιοι μαθητές του Β΄3 μαζί με τους συμμαθητές τους από τον Όμιλο Πληροφορικής πήραν επίσης μέρος κατά το ίδιο σχολικό έτος και στο αγγλόφωνο πρόγραμμα eTwinning «Walled cities. Castles and people. Traditions and perspectives». Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με την επίβλεψη των παραπάνω καθηγητριών και του Ιωάννη Ζωγάκη (ΠΕ08) και σε συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με σχολεία από τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ισπανία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning οι μαθητές γνωρίστηκαν με μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία και εμπλούτισαν το υλικό που συγκέντρωσαν για το Κάστρο με ποικίλες σχετικές δραστηριότητες: χριστουγεννιάτικες κάρτες με θέμα το Κάστρο, απεικόνιση κάστρων με το λογισμικό microworlds pro, παιχνίδι γνώσεων στο scratch, χρονογραμμή για την ιστορία του Κάστρου και σχετικό παιχνίδι, βίντεο με ξενάγηση στο Κάστρο, διαδραστικό χάρτη-παιχνίδι για τα μνημεία του, λογότυπους για την πόλη των Ιωαννίνων.

Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συνεργάτες μέσα από την πλατφόρμα του Twinspace και να ανταλλάξουν επισκέψεις με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, να ξεναγηθούν στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης και να ξεναγήσουν τους φίλους μας από τη Θεσσαλονίκη στο Κάστρο «της μικρής μας πόλης». Μάλιστα, τα δύο σχολεία, προσβλέποντας στη συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τους, υπέγραψαν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/to-kastro-tis-mikris-mas-polis-walled-cities/