«

»

Ιούν 30 2016

Πρόσφυγες «Το αγόρι με τη βαλίτσα» (θέατρο)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

«ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ (ΘΕΑΤΡΟ)»

Μαθητές από όλα τα τμήματα της γ΄ τάξης γυμνασίου του σχολείου μας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Καλλιόπης Σταύρου (ΠΕ13) και Μαρίας Πετρίδου (ΠΕ02) υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Πρόσφυγες ‘Το αγόρι με τη βαλίτσα’ (θέατρο)» κατά το σχολικό έτος 2015-16.

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στο πάντα επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και παράλληλα στην ανάπτυξη ενσυναίσθησης. Οι γενικοί αυτοί σκοποί εξειδικεύτηκαν στον συγκεκριμένο στόχο του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου. Εξαρχής επιλέχθηκε «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του σύγχρονου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Mike Kenny, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, ένα έργο για την παιδική προσφυγιά, τη φιλία, το ταξίδι και την περιπέτεια.

“Η πατρίδα του Ναζ είναι ένα μέρος καταπιεστικό. Όταν οι γονείς του, για να τον προστατέψουν, τον στέλνουν στον αδελφό του στο Λονδίνο, το αγόρι φαντάζεται πως είναι ο Σεβάχ, με τα πολλά ταξίδια και τις ατέλειωτες ιστορίες. Στο δικό του ταξίδι ο Ναζ γίνεται φίλος με την Κρίσια, που τον βοηθάει να αποφύγει τους στρατιώτες και να παραμείνει σώος. Πράγματι, με όπλο του τις ιστορίες και τη νέα του φίλη ο Ναζ τα καταφέρνει να βρει τον δρόμο για το σπίτι του αδελφού του. Παρόλο που η νέα του ζωή δεν είναι ο παράδεισος που περίμενε, ο Ναζ συνειδητοποιεί ότι θα είναι πάντα ευτυχισμένος αρκεί να κρατάει τις ιστορίες του ζωντανές.

Με στόχο το άνοιγμα του σχολείου προς την ευρύτερη κοινότητα της πόλης η θεατρική παράστασή μας εντάχθηκε στη ΙΕ΄ Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων Ηπείρου, που διοργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, ώρα 8.15 μ.μ., στο Θέατρο «Καμπέρειο».

Ευχαριστούμε πολύ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και την πρόεδρό του, κ. Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου, για την παραχώρηση του θεάτρου και των κουστουμιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στην ηθοποιό κ. Γιολάντα Καπέρδα για την πολύτιμη βοήθειά της στη θεατρική διδασκαλία, καθώς και στην κ. Άννα Μπουκουβάλα, που επιμελήθηκε τη μουσική επένδυση της παράστασης.

Επιπλέον κατά την προετοιμασία της παράστασης χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ποικίλα ζητήματα. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας πρόσφεραν βοήθεια, ιδιαιτέρως τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή του σχολείου, κ.κ. Βασίλειο Κρανά και Κωνσταντίνο Τσοκάνη, την κ. Καλλιρρόη Φούκη, καθώς και τον Σύλλογο των Καθηγητών του σχολείου για την υποστήριξή τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To_agori_me_th_valitsa 1

To_agori_me_th_valitsa 2

Δείτε το βίντεο από την παράσταση εδώ.

Επίσης μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την προετοιμασία της παράστασης στην παρουσίαση που ακολουθεί:

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/prosfiges-to-agori-me-ti-valitsa-theatro/