«

»

Απρ 24 2024

Επίσκεψη μαθητών στο Augsburg 2024

Ένα μήνα περίπου μετά τη φιλοξενία των μαθητών του St Stephan στο σχολείο και στην πόλη μας, δώδεκα μαθητές της τρίτης  Γυμνασίου από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με συνοδούς την καθηγήτρια  γερμανικής γλώσσας Παναγιώτα Παπατόλη και την καθηγήτρια πληροφορικής Μαρία Εξάρχου επισκέφτηκαν από τις 13/4/2024 μέχρι τις 19/4/2024 το Γυμνάσιο St. Stephan στο  Augsburg της Βαυαρίας.

Η χαρά και η ανυπομονησία της ομάδας ήταν φανερές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς θα συναντούσαν τους φίλους που μόλις  πριν ένα μήνα τους φιλοξένησαν στην πόλη και στο σχολείο μας. Η υποδοχή από τους Γερμανούς μαθητές και τις οικογένειές τους στον χώρο του σχολείου ήταν εγκάρδια και τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των Γερμανών μαθητών.

Στο σχολείο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Αγίου Στεφάνου, να παρακολουθήσουν μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών, Χημείας, Βιολογίας, Καλλιτεχνικών, Μουσικής, Χορού και Θεατρικής Αγωγής. Στα μαθήματα θεατρικής αγωγής και χορού ήταν συγκινητική η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών, όπου  ασκήσεις καλλιέργειας  εμπιστοσύνης και  τρόποι επικοινωνίας που αγνοούν γλωσσικά εμπόδια, τους βοήθησαν να νιώσουν όλοι μεταξύ τους μεγαλύτερη εγγύτητα και κατανόηση.

Εκτός από τα μαθήματα οι συντονιστές του προγράμματος είχαν οργανώσει στο σχολείο παραδοσιακό γερμανικό πρωινό με  Weißwurst και Brezel, ενώ παράλληλα  οι μαθητές παρακολουθούσαν έθιμα και παραδόσεις της περιοχής.

Επιπλέον, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σειρά από εκπαιδευτικές εκδρομές – επισκέψεις:

  • στο παλάτι  Linderhof  του Λουδοβίκου του Β΄  κοντά στις Βαυαρικές Άλπεις, καθώς και το μοναστήρι Ettal. Εκεί ξεναγήθηκαν στο παλάτι, στο πάρκο και στην ευρύτερη περιοχή και είχαν την ευκαιρία να γευτούν την τοπική κουζίνα.
  • Στην πόλη του Μόναχου επισκέφτηκαν τα Προπύλαια και τη Γλυπτοθήκη στην Königsplatz, τη Marienplatz με το εντυπωσιακό Δημαρχείο, την Odeonzplatz με τα κυβερνητικά κτήρια, το πανεπιστήμιο, την κεντρική κρατική βιβλιοθήκη της πόλης, καθώς και την κεντρική αγορά.
  • Στην πόλη του Augsburg θαύμασαν τη συνοικία Fuggerei (κοινωνικές κατοικίες 500 ετών, που κατοικούνται ακόμη και σήμερα), τη Χρυσή Αίθουσα (Goldener Saal) του Δημαρχείου, τα ιστορικά σιντριβάνια του Αυγούστου (από τον οποίο πήρε το όνομά της η πόλη), του Ερμή και του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, το Μουσείο Fugger-Weser, καθώς και το Μουσείο Mozart.

Συνολικά η επίσκεψη στο Augsburg ήταν απόλυτα επιτυχής. Ήταν μια εποικοδομητική εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς και των δύο χωρών. Το πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ του Πρότυπou Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και του Γυμνασίου του St. Stephan του Augsburg αριθμεί πλέον 14 κινητικότητες μαθητών (επτά στα Ιωάννινα και επτά στο Augsburg). Μεταξύ των δύο σχολείων έχουν αναπτυχθεί  σχέσεις φιλίας, εμπιστοσύνης και κατανόησης. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών, Μarkus Müller και Cordula Safferling, που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης τη φετινή χρονιά, ήταν καταλυτικός.

Ευχαριστούμε, τέλος, το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Νέων (ΕΓΙΝ) για την οικονομική του στήριξη, για την πραγματοποίηση αυτής της  επίσκεψης στο Augsburg.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/14634-2/