«

»

Μάι 21 2023

Πρόγραμμα ανταλλαγής – επίσκεψη μαθητών μας στο Augsburg

Για έκτη φορά μετά από τριετή διακοπή πραγματοποιήθηκε και φέτος για το σχολικό έτος 2022-23 το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής με μαθητές του Γυμνασίου του St. Stephan στο Augsburg της Βαυαρίας. Μετά την υπέροχη εβδομάδα φιλοξενίας των Γερμανών μαθητών στα Ιωάννινα, οι δεκαπέντε μαθητές του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αugsburg από τις 29/4/2023 έως τις 5/5/2023 με συνοδούς τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος Παναγιώτα Παπατόλη και Μαρία Εξάρχου.

Οι οικοδεσπότες υποδέχτηκαν εγκάρδια την ελληνική ομάδα στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Οι Έλληνες μαθητές και οι συνοδοί τους, σε εκδρομή που πραγματοποιήθηκε με τους Γερμανούς φίλους τους και τις οικογένειές τους, επισκέφθηκαν το ανάκτορο Linderhof του Λουδοβίκου Β’ κοντά στις Βαυαρικές Άλπεις και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τους Γερμανούς συνοδούς στο σπουδαιότερο μοναστήρι της περιοχής, το μοναστήρι Ettal.

Στην πόλη του Augsburg, που είναι η δεύτερη παλαιότερη πόλη της Γερμανίας (μετά την Trier), οι μαθητές περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο, στον Καθεδρικό Ναό, στο Δημαρχείο και την Χρυσή Σάλα, στα ιστορικά σιντριβάνια στη Maximilianstraße, στο μουσείο Fugger-Welser και στις κοινωνικές κατοικίες Fuggerei, οι οποίες θεωρούνται η αρχαιότερη δομή κοινωνικών κατοικιών στον κόσμο, όπου κατοίκησε και ο προπάππος του Μότσαρτ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του θέματος του προγράμματος “Θρησκείες” οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Μητρόπολη Dom, το Diözesanmuseum και άλλους ναούς, τόσο καθολικούς όσο και ευαγγελικούς, καθώς επίσης και τη Συναγωγή, η οποία είναι η μοναδική στη Γερμανία που δεν κάηκε από τους Ναζί, διότι το κτήριο βρισκόταν δίπλα σε βενζινάδικο.

 

 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές και των δύο χωρών συμμετείχαν με χαρά σε κοινές δράσεις, όπως Projekt με θέμα «Θρησκείες», μαθήματα αρχαίων ελληνικών με θέμα τη μάχη του Μαραθώνα και συνεργάστηκαν σε κοινές δράσεις στα Καλλιτεχνικά, το θέατρο και τον χορό. Ο πατέρας Emmanuel, ένας από τους τρεις μοναχούς που διδάσκουν ακόμη στο Γυμνάσιο του St. Stephan, ξενάγησε την ομάδα στον χώρο του σχολείου και του μοναστηριού, καθώς και στην παλαιά βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου φυλάσσονται βιβλία 500 ετών στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά και στα γερμανικά.

Εκτός από την εκδρομή στα παλάτια του Λουδοβίκου πραγματοποιήθηκε επίσης και ημερήσια εκδρομή με τρένο στο Μόναχο. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την Königsplatz, όπου θαύμασαν τα νεοκλασικά κτήρια της Γλυπτοθήκης, της Πινακοθήκης και των Προπυλαίων, τη Marienplatz με το Δημαρχείο και τη Frauenkirche, την Οdeonsplatz με τα ιστορικά κτήρια της Βαυαρικής πρωτεύουσας και το δικαστικό Μέγαρο “Justizpalast”, όπου μάλιστα ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου έγινε η δίκη των αδελφών Scholl, οι οποίοι αντιστάθηκαν στους Ναζί και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

 

Συνολικά, η επίσκεψη στο Augsburg αποτιμάται απολύτως θετικά, καθώς οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον γερμανικό πολιτισμό αλλά και την καθημερινότητα των Γερμανών πολιτών. Αναπτύχθηκαν φιλικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών και των οικογενειών τους και όλοι εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να συνεχιστεί η υλοποίηση της ανταλλαγής.

 

Πληροφορίες για τη φιλοξενία μπορείτε να δείτε και στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου St. Stephan
 
 
Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΓΙΝ – Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/programma-antallagis-episkepsi-mathiton-mas-sto-augsburg/