«

»

Απρ 24 2016

Επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο Augsburg στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το Γυμνάσιο St. Stephan (2015-2016)

Δύο εβδομάδες μετά… τη φιλοξενία των μαθητών του St. Stephan στο σχολείο και στην πόλη μας, δεκατέσσερις μαθητές μας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με συνοδούς την καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας Παπατόλη Παναγιώτα και την καθηγήτρια πολιτικής και κοινωνικής αγωγής Σταύρου Καλλιόπη επισκεφθήκαμε από τις 9/4/2016 μέχρι τις 15/4/2016 το Γυμνάσιο St. Stephan στο Augsburg της Βαυαρίας.

Η ανυπομονησία όλων μας ήταν φανερή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς επρόκειτο να συναντήσουμε αγαπημένους φίλους, που από τη μεριά τους φρόντισαν να τονίσουν τα φιλελληνικά τους αισθήματα ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες κατά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο άρχισε με την εγκάρδια υποδοχή της ομάδας μας από τον διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου St. Stephan στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου οι Γερμανοί μαθητές πρόβαλαν βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι σχετικά με το ταξίδι και τη φιλοξενία τους στα Ιωάννινα.

Τις επόμενες μέρες είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαθήματα Ιστορίας, Γερμανικών, Αγγλικών, Μουσικής και Αστρονομίας. Στο μάθημα των Αγγλικών με συγκίνηση παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από την ταινία «Ζορμπάς», όπου οι μαθητές μας συμμετείχαν με εύστοχες παρατηρήσεις και μεγάλη άνεση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στο μάθημα της Θεατρικής αγωγής. Ασκήσεις καλλιέργειας εμπιστοσύνης και τρόποι επικοινωνίας που αγνοούν γλωσσικά εμπόδια, όχι μόνο μας χαλάρωσαν, αλλά μας βοήθησαν επίσης να νιώσουμε όλοι μεταξύ μας μεγαλύτερη εγγύτητα και κατανόηση.

1mathimaTheatrikisAgogis

Τα ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ «Παιδικός ύμνος» και του Γ. Ρίτσου «Ειρήνη» τυπωμένα στα χρώματα της ελληνικής και της βαυαρικής σημαίας έγιναν φαναράκια  στο μάθημα των Καλλιτεχνικών και κοσμούν σήμερα τις σχολικές αίθουσές μας σε Ελλάδα και Γερμανία.

2mathimaKalitechnikon

Επιπλέον, όπως και την περυσινή χρονιά, είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια σειρά από εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις:

  • στο παλάτι Linderhof του Λουδοβίκου Β΄, κοντά στις Άλπεις, όπου είχαμε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την ευρύτερη περιοχή και να γευτούμε την τοπική κουζίνα,

3palatiLinderhof

  • στην πόλη του Μονάχου με τα Προπύλαια και τη Γλυπτοθήκη στην Königsplatz, όπου βρίσκονται τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας Αθηνάς της Αίγινας, την Μarienplatz, την Odeonsplatz, το Πανεπιστήμιο, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μονάχου και την κεντρική αγορά της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το εντυπωσιακό μουσείο για την ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού, που οικοδομήθηκε πρόσφατα στη θέση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ναζιστικού κόμματος.

4gliptaAfeasAthinas-Aigina-gliptothikiMonacho

  • στην πόλη του Augsburg, όπου θαυμάσαμε την πόλη των Fugger, το δημαρχείο με την GoldenerSaal («χρυσή αίθουσα»), τον πύργο του Νόιερπερλαχ. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν επίσης σε ζυθοποιείο του Augsburg, όπου έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για την παρασκευή της μπίρας.

5poliFugger

Ίσως η πιο συγκλονιστική στιγμή του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη της ομάδας μας με τη συνοδεία Γερμανού ιστορικού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ντάχαου, όπου εκτοπίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους και 1.000 περίπου ΄Ελληνες…

Η εξαιρετική φιλοξενία για δεύτερη χρονιά γέννησε καινούργιες φιλίες και άνοιξε τους δρόμους της κατανόησης όσων μας χωρίζουν και όσων μας ενώνουν.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και επικοινωνίας των σχολείων μας, που πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να συνυπάρξουμε χωρίς προκαταλήψεις σε μια ιστορική στιγμή που η Ευρώπη το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος: Παναγιώτα Παπατόλη, Ελένη Γκαδρή και Καλλιόπη Σταύρου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/episkepsi-mathiton-tou-scholiou-mas-sto-augsburg-sto-plesio-tis-adelfopiisis-me-to-gimnasio-st-stephan-2015-2016/