«

»

Απρ 24 2024

Κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση μαθητών

Στο πλαίσιο του Σχεδίου δράσης «Κλιματική Κρίση: Ώρα μηδέν» και για να αντιληφθούν πώς οι νέες περιβαλλοντικές συνθήκες επιδρούν στην ασφαλή οδήγηση, στις 19/4/2024, οι μαθητές/ήτριες των τμημάτων Γ1 και Γ4 Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή της Λιμνοπούλας το καινοτόμο πρόγραμμα «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Τροχαία Ιωαννίνων και με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Η χρησιμότητα του προγράμματος έγκειται στον συνδυασμό ενός θεωρητικού εκπαιδευτικού σκέλους και μιας βιωματικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το θεωρητικό σκέλος περιλάμβανε εγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του ΥΠΑΙΘΑ και αφορούσε θέματα όπως αποφυγή τυφλών γωνιών οχημάτων, ασφαλής κυκλοφορία – απόσπαση προσοχής, αλκοόλ και ουσίες, σεβασμός προς τους άλλους χρήστες του δρόμου, κανόνες κυκλοφορίας, μέσα παθητικής ασφάλειας, κατάλληλη επιλογή ταχύτητας, οδήγηση σε διάφορες κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές συνθήκες και σύνδεση της ασφαλούς οδήγησης με τις επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο δίκτυο οδικής μεταφοράς. Οι μαθητές/ἠτριες παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση του κ. Αθανάσιου Τσιούτρα και διατύπωσαν απορίες σχετικά με τα θέματα ασφαλούς οδήγησης. Εν συνεχεία, συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι βιωματικής εκπαίδευσης, με ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος στο σύνολό του είναι μοναδικός στην Ελλάδα, τόσο σε ποιοτικά (τεχνικά) όσο και σε ποσοτικά χαρακτηριστικά (αριθμός προσομοιωτών και άλλων συσκευών). Το είδος και η εμπειρία των εκπαιδευτών, οι οποίοι συνδύασαν άριστα θεωρία και πράξη, έδρασε απολύτως θετικά στους μαθητές/ήτριες, οι οποίοι ως μελλοντικοί οδηγοί αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις για μια ορθή οδηγική συμπεριφορά, με απώτερο στόχο την αποφυγή ατυχημάτων.

Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή κ. Αθανάσιο Τσιούτρα, διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό-Συγκοινωνιολόγο ΑΠΘ, για τις πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες του. Επιπροσθέτως, ευχαριστούμε την Τροχαία Ιωαννίνων, τους εκπαιδευτές και το Ι.ΜΕΤ. του ΕΚΕΤΑ για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: κ. Αγγελική Κοσμοπούλου (Χημικός) και κ. Χριστίνα Παντούλα (Φυσικός).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/kykloforiaki-diapaidagogisi-mathiton/