«

»

Ιούν 19 2014

Στερεά απορρίμματα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

«ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΦΙΛΟΣ;

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ / ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ»

 Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παπαγεωργίου Μαρία ΠΕ03 – Παντούλα Χριστίνα ΠΕ0401           Τμήμα: Β3

 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2013-14 και εντάσσεται στη θεματολογία: «Ενεργός πολίτης για το περιβάλλον και την αειφορία».

Στόχοι μας ήταν οι μαθητές

  • να προβληματιστούν από τη συνεχή αύξηση του όγκου των στερεών απορριμμάτων (κυρίως σχολικών και οικιακών) και να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση διερευνώντας σύγχρονους τρόπους διαχείρισής τους και αναγνωρίζοντας τα υλικά που είναι ανακυκλώσιμα.
  • να γίνουν ενεργοί πολίτες μέσω της βιωματικής μάθησης, κάνοντας οι ίδιοι κομποστοποίηση.
  • να εμπλακούν σε διαδικασίες ποσοτικής έρευνας, με τη δημιουργία ερωτηματολογίου, την αξιολόγηση και οργάνωση πληροφοριών και δεδομένων.
  • ακολουθώντας ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, να βελτιώσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

 Στα πλαίσια του Προγράμματος ήρθαμε σε επαφή με τους παρακάτω φορείς:

  • Τον Δήμο Ιωαννιτών που μας διέθεσε κάδο κομποστοποίησης
  • Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας / Πραμάντων, όπου πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη/εκδρομή (επισκεφτήκαμε και το κέντρο ανακύκλωσης Κόνιτσας). 

 

Οι εργασίες των μαθητών δημιουργήθηκαν με υλικό που αναζήτησαν σε πηγές διαδικτυακές και βιβλιογραφικές, με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος. Σχεδόν όλες οι ομάδες των μαθητών συνεργάστηκαν καλά και προσπάθησαν συνολικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Μέσω του προγράμματός μας οι μαθητές προβληματίστηκαν από τη συνεχή αύξηση του όγκου των απορριμμάτων, εργάστηκαν με ενθουσιασμό και συγκέντρωσαν πληροφορίες τις οποίες κατόρθωσαν να αξιολογήσουν και να οργανώσουν αναπτύσσοντας κριτική σκέψη, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν το πιο ευαισθητοποιημένο περιβαλλοντικά κομμάτι της κοινωνίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/stereaaporimata/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.