«

»

Δεκ 23 2016

Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη

Δεκατρείς μαθητές από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητριών, κ. Καλλιόπης Σταύρου, νομικού και κ. Πανάγιως Παπατόλη, καθηγήτριας Γερμανικών, συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ, με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη». Η δράση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο και τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος», από 16-18 Δεκεμβρίου και τελούσε υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κάθε μαθητής ως μέλος μιας επιτροπής εκπροσώπησε την πολιτική κάποιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ σε σχέση με ένα ανθρώπινο δικαίωμα, την οποία  εξέφρασε με επιχειρήματα στο πλαίσιο μιας αυστηρής διαδικασίας όμοιας με αυτής των επιτροπών του οργανισμού. Στο τέλος, με ομόφωνη απόφαση όλων των μελών κάθε επιτροπής συντάχθηκε ένα  εκτεταμένο κείμενο γνώμης.

Οι μαθητές του σχολείου μας ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν χώρες όπως η Γουατεμάλα, το Μπαχρέιν, η Βραζιλία, η Σερβία κλπ. και μίλησαν για την πολιτική αυτών των χωρών σε σχέση τις φυλετικές διακρίσεις, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, κ.α.

Στον απολογισμό αυτής της δράσης εκτός από την εμπειρία της συμμετοχής συγκαταλέγεται και το βραβείο καλύτερου αγορητή, το οποίο κέρδισε η Φαίδρα Μάστορα, ως εκπρόσωπος της Σερβίας στην επιτροπή για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και την αφύπνιση της κοινωνίας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας για τη μελέτη τους πριν από την προσομοίωση, τα κείμενα θέσεων που συνέταξαν, αλλά και την παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/mathites-se-rolo-diplomati/