»

Μαρ 25 2011

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο CERN

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ / PROJECT ΣΕ ΒΕΝΕΤΙΑ – C.E.R.N. – ΑΛΠΕΙΣ 2010-2011

 

Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 η Γ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα-ταξίδι στη Βενετία, Γενεύη, Λοζάνη και Μιλάνο, υλοποιώντας τις αρχές της διαθεματικής, βιωματικής και συνεργατικής μάθησης.

Όλοι οι μαθητές (51), που συμμετείχαν, εκπόνησαν εργασίες κατά ομάδες με τη μέθοδο project και με τη βοήθεια των καθηγητών τους, για:

-την ιστορία και την προσφορά του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας, όπως και τη δράση των Ηπειρωτών εμπόρων και τυπογράφων στην εκεί ελληνική παροικία

-την πορεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών C.E.R.N., τα πειράματα, που λαμβάνουν χώρα σε αυτό και τις θεμελιώδεις έννοιες της σωματιδιακής φυσικής

-το ορεινό συγκρότημα των Άλπεων, το οικοσύστημα της λίμνης Λεμάν, καθώς και τα ευρήματα του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Λοζάνης.

Τα αντικείμενα αυτά, είχαν άμεση σχέση με τους τόπους, που επισκέφθηκαν κατά το διάστημα από 22 έως 28-3-2011.

Κάθε ομάδα παρουσίασε στο σύνολο της τάξης το αντικείμενο της μελέτης της, τόσο στο σχολείο με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. πριν την έναρξη της εκδρομής, όσο και κατά τη διάρκειά της. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε ότι οι μαθητές στο σύνολό τους είχαν ενημερωθεί για κάθε μέρος, που επρόκειτο να επισκεφθούν.

Ο έντονος χαρακτήρας του ενεργού ρόλου των μαθητών στο πρόγραμμα ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές ανέλαβαν την ξενάγηση στα διάφορα αξιοθέατα, καθώς και τη φωτογραφική και δημοσιογραφική κάλυψη.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι εμπλουτίστηκε και με άλλες ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η προβολή κινηματογραφικών ταινιών (“Ο Τουρίστας”, “Παγετώνες 3”) σχετικών με τους τόπους επίσκεψης και η επίλυση αινιγμάτων και γρίφων μέσα στο λεωφορείο, καθώς και το πρωτάθλημα επιτραπέζιων παιχνιδιών και διάφορες βραβεύσεις με μετάλλια κατά τις μεγάλες διαδρομές μέσα στο πλοίο.

Το όλο πρόγραμμα ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για τους μαθητές, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, διότι συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, συνεργάστηκαν αποτελεσματικά μεταξύ τους, αποκόμισαν και εμπέδωσαν πολλές γνώσεις, όπως διαπιστώθηκε και από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων στο τέλος της εκδρομής, εξάσκησαν τις ξένες γλώσσες που μαθαίνουν, ενώ απόκτησαν και μια χρήσιμη γενικότερη εμπειρία για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι στο πρόγραμμα αυτό οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν και ότι η καλή προετοιμασία εκ μέρους των εκπαιδευτικών και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών διασφαλίζουν την επιτυχία κάθε ταξιδιού, που θέλει να είναι πραγματικά εκπαιδευτικό.

 

Αρχηγός της εκδρομής: Κολιός Βασίλειος

Εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι για τις ομάδες εργασίας: Νασίκα Αικατερίνη και Βλάχα Βασιλική (για τις εργασίες Φυσικής), Νείλα Ιωάννα (για τις εργασίες Βιολογίας – ενδεικτικά, αναρτημένες εργασίες στο ιστολόγιο του σχολείου Μαθητών Έργα), Μπουκουβάλα Άννα και Κολιός Βασίλειος (για τις εργασίες Ιστορίας και Δημιουργικής Γραφής, βλέπε στο ιστολόγιο Δημιουργική γραφή).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/cern20112012/

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.