«

»

Ιούν 29 2024

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES

Για μία ακόμη χρονιά, το σχολείο μας πήρε μέρος στο Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (www.camhi.gr) που φέτος είχε θέμα «Πόσο κοντά – Πόσο μακριά;» και αφορούσε τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι έφηβοι. Υπεύθυνες καθηγήτριες για την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο μας ήταν η Ελένη Ζερβού και η Παναγιώτα Βρίγκα.

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα ήταν διττή. Αφενός τρεις μαθητές και μαθήτριες, η Δήμητρα Ζιώγου (Τμήμα Β3), ο Γιώργος Θεοδωρής (Τμήμα Β3) και η Δανάη Κώτση (Τμήμα Β1), συμμετείχαν στην Εφηβική Συμβουλευτική Ομάδα (ΕΣΟ) των Ιωαννίνων και παρακολούθησαν τις τακτικές συναντήσεις που έγιναν εκτός διδακτικού ωραρίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εκεί συμμετείχαν σε διεργασίες διαλόγου με κεντρική θεματική τις σχέσεις που αναπτύσσουν οι έφηβοι. Αφετέρου έγιναν παρεμβάσεις σε δύο τμήματα του σχολείου με τη συμμετοχή των τριών μαθητών-συνεργών και των δύο υπεύθυνων καθηγητριών. Στις παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες και συζητήσεις που βοήθησαν να αναδειχθεί η οπτική και οι απόψεις των εφήβων για θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους και συνδέονται με την ψυχική τους υγεία. Επίσης, συζητήθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στις σχέσεις τους και οι τρόποι με τους οποίους τις διαχειρίζονται.

Η συμμετοχή του σχολείου στο Πρόγραμμα YES και η υλοποίηση των παραπάνω δράσεων είχε πολύ θετικό αποτύπωμα στις σχέσεις μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, βοηθώντας στη δημιουργία ενός κλίματος αλληλοκατανόησης, αποδοχής και αρμονικής συνύπαρξης στο σχολικό περιβάλλον.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/programma-neanikhs-symmetoxhs-yes/