«

»

Μάι 20 2022

Βιωματικά Εργαστήρια με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό από το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Συγγράφουμε ποιήματα και τραγουδάμε ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό», που υλοποιείται στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (σχολικό έτος: 2021-2022), προσκλήθηκαν ειδικοί από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», οι οποίοι μας επισκέφτηκαν την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2022 και συντόνισαν βιωματικά εργαστήρια που αφορούσαν την ενδοσχολική βία.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α3, Α4, Β2 και Β4 του σχολείου μας συμμετείχαν σε δύο δίωρης διάρκειας βιωματικά εργαστήρια, όπου επεξεργάστηκαν τις ορατές και αθέατες πλευρές του σχολικού εκφοβισμού, τις αιτίες, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισής του. Επιπλέον, τους δόθηκε η ευκαιρία να προβληματιστούν και με ενσυναισθηματικό τρόπο να «συνδεθούν» με το θύμα, τον θύτη και τον παρατηρητή ενός ανάλογου περιστατικού. Στη συνέχεια, οι ειδικοί του Κέντρου Πρόληψης αναφέρθηκαν στις τεχνικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης, καθώς της ψυχικής ανθεκτικότητας των εφήβων και έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές σχετικά με την ψυχική τους ενδυνάμωση. Τέλος, ζητήθηκε από τα παιδιά να συστήσουν ομάδες και να εκφράσουν πρώτα λεκτικά και μετά να αποτυπώσουν σε χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στα συγκεκριμένα βιωματικά εργαστήρια με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίησή τους και τα αξιολόγησαν ως ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και σημαντικά.
Τα εργαστήρια συντόνισαν η κ. Σοφία Γκόντα και η κ. Καλλιόπη Κομνηνού, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος αντίστοιχα στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», τις οποίες θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά.
 
Εκπαιδευτικοί συμμετέχοντες στη δράση: Καλλιόπη Μπεκιάρη, Παναγιώτα Παππά, Δημήτριος Ρίνης, Ελένη Χαρτζάβαλου, Πανάγιω Παπατόλη και Αναστασία Ντόστα.
 
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν.
 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/viomatika-ergastiria-me-thema-ton-scholiko-ekfovismo-apo-to-kentro-prolipsis-schedia/