«

»

Μαρ 16 2024

Συμμετοχή του σχολείου στην εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο»

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Zosim-Eco School: Οικολογικό Σχολείο», καθώς και της συνεργασίας μεταξύ των Φιλολογικών μαθημάτων, της Πληροφορικής και της Βιολογίας, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, οι μαθητές/ήτριες των τμημάτων Α1 και Α3 συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση «Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο: Στα μονοπάτια της Πρωτοτυπίας και της Δημιουργικότητας». Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Νευρολογική Κλινική, την Ακαδημία Νευροεπιστημών και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει σε μαθητικό κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο τη λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της γνώσης για το νευρικό μας σύστημα, αλλά και της δημιουργικής σκέψης και της αναζήτησης της πρωτοτυπίας. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ποικίλες δράσεις, όπως:

1) προβολή ταινίας, προκειμένου να μυηθούν οι θεατές στις βασικές αρχές της Νευροεπιστήμης, 2) εκπαιδευτικά εργαστήρια πάνω σε προπλάσματα εγκεφάλων, μικροσκόπια, αισθητήρες και εγκεφαλογράφους, υπό την καθοδήγηση επιστημόνων, 3) βιωματικά εργαστήρια συμμετοχής σε παιχνίδια και διαθεματικές πειραματικές διαδικασίες, 4) συζητήσεις με εικαστικούς και νευροεπιστήμονες για τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δράσεις μάς καθοδηγούσαν φοιτητές/ήτριες της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές/ήτριές μας και λειτούργησαν ως θετικό πρότυπο για τους τωρινούς μαθητές μας ως προς τις σπουδές και τα ενδιαφέροντά τους.

Συνοψίζοντας, η εκπαιδευτική αλληλεπίδραση μεταξύ των επιστημόνων, των φοιτητών και των μαθητών ήταν γόνιμη, πρωτότυπη και ευχάριστη. Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο της εκδήλωσης Δρ. Κωνσταντίνο Ι. Τσάμη, για την πολυδιάστατη εμπειρία που μοιράστηκαν μαζί μας.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ελένη Ζήκου (Φιλόλογος), Ευτυχία Ράπτη (Πληροφορικός), Ιωάννα Νείλα (Βιολόγος)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/symmetochi-toy-scholeioy-stin-ekdilosi-exereynontas-ton-egkefalo/