«

»

Μάι 19 2018

Στον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 το Γ΄2 του σχολείου μας επισκέφτηκε το Βιωματικό Μουσείο ανθρώπων προς φυγήν του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων με τίτλο «Οι Έλληνες στους δρόμους του 20ού αιώνα» που υλοποιεί το τμήμα και με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου). Τους μαθητές συνόδεψαν ο διευθυντής του σχολείου Βασίλειος Κρανάς και η υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαιδευτικός Μαρία Πετρίδου.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, κ. Αναστασία Παπάζογλου, είδαν αντικείμενα που συνδέονται με τη φυγή και έμαθαν την ιστορία των προσφύγων από τα μέρη της Καππαδοκίας μέχρι την εγκατάστασή τους στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, στο θεατράκι που στεγάζει τη θεατρική ομάδα ΑΔΩ του Συλλόγου, άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τις μαρτυρίες γυναικών μελών του Συλλόγου, που αφηγήθηκαν τα βιώματα των οικογενειών τους και απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τη ζωή στην Καππαδοκία, τις δυσκολίες του ξεριζωμού και της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία. Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι γυναίκες του Συλλόγου τραγούδησαν και χόρεψαν με τους μαθητές τραγούδια της μακρινής πατρίδας τους. Τέλος, η ομάδα επισκέφθηκε την παρακείμενη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου με την τοιχογραφία της καταστροφής της Σμύρνης και δέχτηκε ένα κέρασμα που οι άνθρωποι του Συλλόγου είχαν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν.

Ευχαριστούμε πολύ την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Νεοκαισάρειας για τη ζεστασιά με την οποία μας υποδέχτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/ston-syllogo-mikrasiaton-neokaisareias/