«

»

Μαρ 28 2017

Στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 το τμήμα Β΄3 του σχολείου μας, με συνοδούς τις καθηγήτριες Μαρία Εξάρχου και Μαρία Πετρίδου, επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η εκδρομή παραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning με τίτλο “Walled cities. Castles and people. Traditions and perspectives”, που υλοποιεί φέτος το σχολείο μας σε συνεργασία με σχολεία από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και τη Ρουμανία και με συμμετοχή σχολείων από την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών “Νόησις” και να ξεναγηθούν στο Μουσείο Τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα στο Τεχνοπάρκο, στην έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Εκθετήριο αυτοκινήτων. Μάλιστα, η ομάδα των μαθητών του προγράμματος πήρε μέρος στο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι “Ενέργεια” και διδάχτηκε με βιωματικό τρόπο την αξία της εξοικονόμησης ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την καθημερινότητά μας.

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου η ομάδα του σχολείου μας επισκέφθηκε το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Η υποδοχή από πλευράς μαθητών και καθηγητών ήταν ιδιαίτερα θερμή. Μας καλωσόρισαν ο υποδιευθυντής κ. Νίκος Γεωργολιός και ο κ. Θωμάς Ζήκος, υπεύθυνος του κοινού μας προγράμματος, με εγκάρδιες κουβέντες και κεράσματα. Στη συνέχεια έγινε η γνωριμία των παιδιών και ξεκίνησε το κοινό μας πρόγραμμα. Συνοδοί καθηγητές για το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Μακεδονίας ήταν η κ. Όλγα Μητσέλη και ο κ. Κοσμάς Τουλούμης.

Οι μαθητές και οι καθηγητές των δύο σχολείων επισκέφθηκαν μαζί τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης. Με σημείο εκκίνησης το Επταπύργιο και με ενδιάμεσες στάσεις στον πύργο του Τριγωνίου, στη Μονή Βλατάδων, στην Αψίδα του Γαλερίου και στη Ροτόντα, κατέληξαν στα Ανάκτορα του Γαλερίου στην πλατεία Ναβαρίνου. Εκεί έγινε και ο αποχαιρετισμός, μέχρι την επόμενη συνάντηση με τους νέους μας φίλους, στα Ιωάννινα στις 28 Απριλίου.

Η εκδρομή, τέλος, ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο και στην παραλία της Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πώς η σύγχρονη πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αρχαίο, ρωμαϊκό, βυζαντινό και πρόσφατο παρελθόν της.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/sta-kastra-tis-thessalonikis/