«

»

Μαρ 17 2017

Συμμετοχή στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των μαθητών του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης που συνδιοργάνωσαν το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 10-12 Μαρτίου 2017 στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» και συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ομογένεια (Κωνσταντινούπολη, Kύπρος, Ίμβρος). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ατομικές ή ομαδικές εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας, οι οποίες είχαν προηγουμένως περάσει από την κρίση επιστημονικής επιτροπής.

Από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής εκπονήθηκαν και παρουσιάστηκαν τρεις επιστημονικές μελέτες. Στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες-Βιολογία» παρουσίασαν εργασίες οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Σιώμου-Γκίζα Κωνσταντίνα, με τίτλο «Ευεργετικές ιδιότητες των παραπροϊόντων των μελισσών» και Τζιόρα Μαρία, με τίτλο «Οι επιδράσεις των αναβολικών στην υγεία των αθλητών». Και οι δύο εργασίες εκπονήθηκαν με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Ιωάννα Νείλα.

Στη θεματική ενότητα «Διαθεματικές Προσεγγίσεις» παρουσιάστηκε η ομαδική εργασία με τίτλο «Αριστοτέλης-Γαλιλαίος: επιστημονικός διάλογος ‘Περί κινήσεως‘» που εκπονήθηκε από τους μαθητές της Γ΄ Τάξης Γεώργιο Γκριμπογιάννη, Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, Μυρσίνη Καρακώστα, Πηνελόπη Μπούρη, Ναταλία Νέου, Ελένη Παπαδιά, Ναυσικά Παπαδιά, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών του σχολείου μας Άννας Μπουκουβάλα και Χριστίνας Παντούλα.

Κατά τη γνώμη των ίδιων των μαθητών, σημαντική ήταν τόσο η εμπειρία που αποκόμισαν από την σύνταξη μιας επιστημονικής μελέτης όσο και η εμπειρία από την παρουσίασή της σε ένα περιβάλλον που προωθούσε την επιστημονική συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την ώσμωση μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών. Επιπλέον, εκτός από το επιστημονικό κομμάτι οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις παράλληλες δράσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου και περιλάμβαναν παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και παρακολούθηση παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/simmetochi-sto-1o-mathitiko-sinedrio-erevnas-ke-epistimis/