«

»

Μάι 27 2022

Σχολικός Εκφοβισμός: ενημέρωση και δράσεις από το Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων και το Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Συγγράφουμε ποιήματα και τραγουδάμε ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό», που υλοποιείται στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (σχολικό έτος: 2021-2022), προσκλήθηκαν και μας επισκέφτηκαν, τη Δευτέρα, 23/05/2022 οι αστυνομικοί κ.κ. Χριστίνα Ρίζου και Δανάη Τσιναριώτη από το Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων του Τμήματος Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, καθώς και ο παιδοψυχίατρος κ. Νικόλαος Τζιάκης μαζί με τους συνεργάτες του από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι ενημέρωσαν τους μαθητές αναφορικά με το κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α3, Β2 και Β4 τμημάτων του σχολείου μας, οι οποίοι και συμμετέχουν στη συγκεκριμένη σχολική δράση. Αρχικά, οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας ενημέρωσαν τους μαθητές για το Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων και τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και για τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Στη συνέχεια, ο κ. Τζιάκης ανέπτυξε και ανέλυσε με σαφή, κατανοητό και εύληπτο τρόπο τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού, τα είδη, τις μορφές, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Κατόπιν, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, όπου οι μαθητές περιέγραψαν παλαιότερες προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα, έθεσαν εύστοχα και καίρια ερωτήματα και αντάλλαξαν μεταξύ τους γνώμες και απόψεις, κυρίως όσον αφορά τα αίτια, τις συνέπειες, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και εξάλειψης του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Τέλος, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνταν από μαθητές διαφορετικών τμημάτων και σε κάθε ομάδα τέθηκε επικεφαλής ένας σύμβουλος-ειδικός από τους προσκεκλημένους μας, με την καθοδήγηση του οποίου τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, τα κατέγραψαν και στη συνέχεια τα παρουσίασαν στην ολομέλεια. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε αξιόλογες ομιλίες, προσεγμένες παρουσιάσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις, υπήρξε ιδιαιτέρως εποικοδομητική και όλοι, τόσο οι μαθητές, όσο και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι (εκπαιδευτικοί, παιδοψυχίατρος, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, φοιτητές ψυχολογίας), κατέγραψαν πολύ θετικές εντυπώσεις και εξέφρασαν τη βαθιά τους ικανοποίηση.

Ευχαριστούμε θερμά τις αστυνομικούς κ.κ. Χριστίνα Ρίζου και Δανάη Τσιναριώτη, καθώς και τον παιδοψυχίατρο κ. Νικόλαο Τζιάκη μαζί με τους συνεργάτες τους, και συγκεκριμένα τους/τις κ.κ. Βασιλική Βασσαρά, Αρετή Λιόντου, Άννα Σαραλιώτη, Αικατερίνη Ρίνη, Στεφανία Φερεντίνου, Λαμπρινή Τσούτη, Ελένη Καρυστινού και Δημήτριο Καμπά, για την άμεση και πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας, καθώς και για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση της εξαιρετικής αυτής και επιτυχημένης εκδήλωσης. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλειο Λαγό, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίησή της.  

Εκπαιδευτικοί συμμετέχοντες στη δράση: Καλλιόπη Μπεκιάρη, Παναγιώτα Παππά, Δημήτριος Ρίνης, Ελένη Χαρτζάβαλου, Πανάγιω Παπατόλη και Αναστασία Ντόστα.

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/scholikos-ekfovismos-enimerosi-kai-draseis-apo-to-grafeio-prostasias-anilikon-kai-to-ko-ke-ps-y-p-e-ioanninon/