«

»

Μαρ 28 2023

Προβολή της ταινίας “Το θαύμα”

Μέσα στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης “Είμαστε εδώ, είμαστε μαζί” και “Νοιάζομαι για μένα και τους συμμαθητές μου στο σχολείο” την Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και με τη συμμετοχή όλων των μαθητών της Α’ τάξης του Γυμνασίου.
Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Το θαύμα», μιας κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου Wonder της R.J. Palacio, που πραγματεύεται τον σχολικό εκφοβισμό και τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τη φιλία ως την πιο στέρεα βάση των διαμαθητικών σχέσεων. Μετά το πέρας της ταινίας, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, αφού επέλεξαν με τυχαίο τρόπο χαρτάκια που έφεραν τον αριθμό της ομάδας τους. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να συζητήσουν, να καταγράψουν και να επιλέξουν κάποια περίπτωση σχολικού εκφοβισμού σχετική με τη θεματολογία της ταινίας. Κάθε ομάδα δημιούργησε μία παγωμένη ή δυναμική εικόνα στη σειρά (πριν τη σκηνή και μετά) και ο λόγος δόθηκε στις υπόλοιπες ομάδες για να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως: Τι βλέπετε; Ποιος είναι αυτός/αυτή που υφίσταται αυτή τη διάκριση και γιατί; Ποιος/α τους καταπιέζει; Πώς νιώθει; Ποιες είναι οι αντιδράσεις των υπόλοιπων χαρακτήρων / παρατηρητών στην εικόνα;  Ποια είναι τα συναισθήματα των υπόλοιπων χαρακτήρων / παρατηρητών στην εικόνα; Στόχος της δράσης ήταν να γίνουν κατανοητές οι διακρίσεις που στηρίζονται στην ισχύ όσο και ο τρόπος που οι διαφορές, πολλές φορές, μπορούν να γίνουν η βάση των διακρίσεων.
 

 
Η εκπαιδευτική δράση οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς Ειρήνη Αμοργιανιώτη ΠΕ02, Παναγιώτα Βρίγκα ΠΕ80, Ελένη Ζερβού ΠΕ02, Αναστασία Ντόστα ΠΕ34, Δημήτριο Ρίνη ΠΕ06, Παρασκευή Τσιώρη ΠΕ01, με σκοπό την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/provoli-tis-tainias-quot-to-thayma-quot/