«

»

Απρ 15 2022

Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών (Ofidia2) – Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Κλιματική Αλλαγή” και των δράσεων του Ομίλου Πληροφορικής “Από τον Οπτικό Προγραμματισμό στη Γλωσσομάθεια και την Python”, την Τρίτη 12/4/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας Ofidia2 από τον κ. Στέργιο Αναστασιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών. Πρόκειται για μία καινοτόμα εφαρμογή για την εύχρηστη απεικόνιση των προβλέψεων καιρού και μετεωρολογικών μετρήσεων με δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση του κινδύνου και για τη λήψη αποφάσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με άλλους φορείς, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020» και των έργων OFIDIA1 και OFIDIA2.

Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε την πλατφόρμα στους μαθητές του τμήματος Γ1 και του Ομίλου Πληροφορικής. Μας έκανε μια επίδειξη των πολύ χρήσιμων εργαλείων και των μετρήσεων που παρέχει σε πραγματικό χρόνο στην Πυροσβεστική, ώστε αυτή με τη σειρά της να κάνει εκτίμηση του κινδύνου πυρκαγιάς και να επεμβαίνει άμεσα, προλαβαίνοντάς την. Εξήγησε επίσης τη μεγάλη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, η επιτυχία του οποίου κάνει την πλατφόρμα ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση και έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Ofidia2, τις οποίες ο εισηγητής απάντησε πολύ εύστοχα και με μεγάλη αμεσότητα. Ενθουσιάστηκαν μάλιστα από το γεγονός ότι μπορούν, ως ένα σημείο, να χρησιμοποιούν και οι ίδιοι την πλατφόρμα προκειμένου να ενημερωθούν για τον καιρό.

Ο κ. Αναστασιάδης, στη συνέχεια, παρουσίασε το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ενημέρωσε με πολύ αναλυτικό και απλό τρόπο τους μαθητές μας για τα εφόδια, τις δυνατότητες και το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχει το Τμήμα στους φοιτητές του, για τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, καθώς και για την άμεση απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας. Οι μαθητές και ιδιαίτερα τα μέλη του Ομίλου Πληροφορικής, με μεγάλο ενθουσιασμό, έκαναν σχετικές ερωτήσεις στον κ. Καθηγητή και έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Στο τέλος, και οι δύο πλευρές υποσχεθήκαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αναστασιάδη για την πολύ πρόθυμη ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας.

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Μαρία Εξάρχου (Πληροφορικός), Χρήστος Πούλιος (Τεχνολόγος), Χριστίνα Παντούλα (Φυσικός), Παναγιώτα Βρίγκα (Οικιακής Οικονομίας).

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/platforma-epicheirisiakis-prostasias-kindynoy-pyrkagion-ofidia2-tmima-michanikon-i-y-amp-pliroforikis/