«

»

Ιούν 21 2017

Παρουσίαση εργασίας στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης, Γεώργιος Γκριμπογιάννης, Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, Μυρσίνη Καρακώστα, Πηνελόπη Μπούρη, Ναταλία Νέου, Ελένη Παπαδιά, Ναυσικά Παπαδιά, μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Καθηγητή Αναστάσιου Εμβαλωτή, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης τη διαθεματική ομαδική εργασία «Αριστοτέλης-Γαλιλαίος: επιστημονικός διάλογος “Περί κινήσεως”», την οποία εκπόνησαν υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Άννας Μπουκουβάλα και Χριστίνας Παντούλα, καθώς και λεπτομερή στοιχεία για τη μεθοδολογική προσέγγιση που ακολούθησαν.
 
Η παρουσίαση της εργασίας, με την οποία οι παραπάνω μαθητές συμμετείχαν και στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης και η αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε για τη μεθοδολογία μιας επιστημονικής εργασίας από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγινε στο πλαίσιο της θεματικής “Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής”, υπεύθυνος της οποίας είναι ο κ. Α. Εμβαλωτής. Το ενδιαφέρον των φοιτητών και του καθηγητή τους κίνησε ιδιαίτερα όχι μόνον η δυσκολία του θέματος, η αυστηρή ερευνητική μέθοδος που ακολουθήθηκε, η ποικιλία πηγών και η προσέγγιση των πρωτότυπων κειμένων των δύο στοχαστών, αλλά και η διττή στόχευση του έργου των μαθητών, που εκτός από την επιστημονική εργασία επιχείρησαν, σε συνεργασία και με άλλους συμμαθητές της τάξης τους, τη συγγραφή ομότιτλου θεατρικού έργου και, τελικά, η διαπίστωση ότι μέσα από την αξιοποίηση των τεχνικών του εκπαιδευτικού δράματος και της δημιουργικής γραφής, ως εναλλακτικών και συμπληρωματικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων, κατάφεραν να κατανοήσουν ακόμη βαθύτερα απαιτητικές επιστημονικές έννοιες και μάλιστα σε αντιπαραβολή και να διαχύσουν το προϊόν της εργασίας τους στο σύνολο των συμμαθητών τους.
 
Τόσο οι φοιτητές όσο και ο υπεύθυνος καθηγητής συνεχάρησαν τους μαθητές για τη συνέπειά τους και το υψηλό επίπεδο της δουλειάς τους καθώς και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς για την καθοδήγηση ενός τόσο απαιτητικού και πολύπλοκου έργου.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/parousiasi-ergasias-stous-fitites-tou-pedagogikou-tmimatos-dimotikis-ekpedefsis/