«

»

Δεκ 24 2023

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης & επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιωαννιτών

Στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης «Zosim–Eco School: Οικολογικό Σχολείο» και «Κλιματική κρίση: Ώρα Μηδέν», την Πέμπτη 21/12/2023 οι μαθητές/ήτριες της Γ΄ τάξης είχαν, αρχικά, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Συμπαιγνίας, με τίτλο «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ. Το έργο, που αποτελεί αλληγορία για την ανάγκη και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη ζωή, πραγματεύεται τις έννοιες της ισότητας, της δημοκρατίας, της απληστίας και της εξουσιομανίας, αλλά και της φιλίας, της συνεργασίας, της συμπαράστασης, της ομαδικότητας, της αλληλοβοήθειας και της αγάπης. Τα παιδιά μέσα από τη στάση, την αντίσταση, τις νίκες και τις ήττες των Ζώων ήρθαν σε επαφή, με έναν συμβολικό τρόπο, με τη λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνίας και ζωής. Η βασική θεματική του έργου ανέδειξε την αξία του φυσικού περιβάλλοντος και την καταστροφή που έχει επιφέρει ο άνθρωπος σε αυτό. Μέσα από τις ποικίλες μεταμφιέσεις των ηθοποιών, το χιούμορ, τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό και με σκηνικές επιλογές, όπως οι μάσκες και οι κούκλες, τα παιδιά συμμετείχαν σε έναν κόσμο φανταστικό, μα και τόσο ρεαλιστικό, που τα παρακίνησε στον αναστοχασμό και την οικολογική ευαισθητοποίηση.

Στη συνέχεια, στο πνεύμα του εορτασμού των Χριστουγέννων, αλλά και του γενικότερου ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, οι μαθητές/ήτριες ξεναγήθηκαν στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου της πόλης μας και συνομίλησαν με την υπεύθυνη λειτουργίας του. Στη συγκεκριμένη δομή τα παιδιά διαπίστωσαν ιδίοις όμμασιν πως κάθε προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι πολύτιμη και συνιστά κίνηση ανθρωπιάς και ενσυναίσθησης.

Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί: Ελένη Ζήκου (Φιλόλογος), Ευστάθιος Διαμάντης (Γυμναστής), Ευτυχία Ράπτη (Πληροφορικός), Ευαγγελία Συρογιαννούλη (Μουσικός), Παρασκευή Τσιώρη (Θεολόγος).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/parakoloythisi-theatrikis-parastasis-amp-episkepsi-sto-koinoniko-pantopoleio-dimoy-ioanniton/