«

»

Μάι 09 2018

Ολοκλήρωση της συμμετοχής του Ομίλου Φιλαναγνωσίας στο πρόγραμμα «Βιβλιοεργαστήριο» του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη

Ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας με επιτυχία ολοκλήρωσε τη φετινή συνεργασία του με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τον τίτλο «Βιβλιοεργαστήριο. Το βιβλίο ένας φίλος που επιλέγω». Σε προκαθορισμένη ημερομηνία, την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μέσω Skype των μαθητών μας με την εισηγήτρια, κ. Άννα Κατρά-Πυλαρινού, και εκ μέρους του Ιδρύματος τις κυρίες Κλεοπάτρα Κυρτάτα, υπεύθυνη επικοινωνίας και Παναγιώτα Δεδετζή, βιβλιοθηκονόμο, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχουμε υλοποιήσει, με εφαλτήριο το βιβλίο του Neil Gaiman “Το σπίτι στην ομίχλη” (εκδόσεις Οξύ, 2006).

Από τις ποικίλες δραστηριότητες επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις ακόλουθες ανά θεματική ενότητα:

  • Δραστηριότητα προανάγνωσης και δραματοποίησης: “Ο δικός μου “άλλος” κόσμος”.
  • Διερεύνηση των σχέσεων των προσώπων στο βιβλίο και αναφορά σε ανάλογες προσωπικές εμπειρίες.
  • Σύγκριση του βιβλίου με την αντίστοιχη ταινία animation και το θεατρικό σκετς.
  • Αναγνώριση των λειτουργιών του παραμυθιού (κατά Propp) και σχετικών στοιχείων στους χαρακτήρες του βιβλίου και τις καταστάσεις που βιώνουν. Ρόλος των μαγικών αντικειμένων.
  • Δημιουργική γραφή: σύνθεση δικής μας συνεργατικής ιστορίας και ατομική συγγραφή ποιήματος. Και τα δύο θα δημοσιευτούν στο ιστολόγιο του ομίλου μας.
  • Αλληγορία – δυστοπία – happyending: σύγκριση με παράλληλα κείμενα (Λ. Κάρολ, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – κόμικ Coraline, The graphic novel adaption of the magical national bestseller). 

Οι μαθητές μας δέχτηκαν τα θερμά συγχαρητήρια των συντονιστριών του προγράμματος για τη δημιουργική ενασχόλησή τους και, συγκεκριμένα, για τον τρόπο με τον οποίο επέκτειναν και εμβάθυναν τα δεδομένα του συγκεκριμένου βιβλίου σε προσωπική τους πηγή έμπνευσης και ψυχαγωγίας.

Υπεύθυνες του Ομίλου Φιλαναγνωσίας: Ελένη Ζήκου – Μαρία Πετρίδου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/oloklirosi-tis-symmetochis-toy-omiloy-filanagnosias-sto-programma-vivlioergastirio-toy-idrymatos-aik-laskaridi/