«

»

Μάι 12 2023

Κινηματογραφικό Εργαστήριο “Σινεμά στη λίμνη”

Ο Όμιλος Κινηματογράφου “Πάμε σινεμά;” του σχολείου μας στις 25, 26 και 27 Απριλίου 2023 έλαβε μέρος στο τριήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο “Σινεμά στη λίμνη”, που διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Exile Room”, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα και τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Το Εργαστήριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες και για ένα τρίωρο τη φορά οι μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου μυήθηκαν με βιωματικό τρόπο στα μυστικά του κινηματογράφου από τους Στέργιο Ντινόπουλο, σκηνοθέτη, και Αρσινόη Πηλού, διευθύντρια φωτογραφίας. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Εργαστηρίου οι μαθητές γνώρισαν τους συντελεστές μίας κινηματογραφικής ταινίας και εκπαιδεύτηκαν στη λήψη καρέ και πλάνων και στην ηχοληψία. Η τρίτη και τελευταία συνάντηση έγινε σε εξωτερικό χώρο, στο Ιτς Καλέ, όπου οι εκπαιδευτές ώθησαν τους μαθητές να δουν τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης των Ιωαννίνων μέσα από μια διαφορετική ματιά και να κινηματογραφήσουν οι ίδιοι τις δικές τους μικρές ιστορίες.

 

1η ημέρα

  • Θεωρητικό μέρος: τα μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου και ο ρόλος τους, εξοικείωση με τη ροή εντολών για μία κινηματογραφική λήψη, γνωριμία με τον επαγγελματικό εξοπλισμό (κάμερες, τρίποδα, συσκευή καταγραφής ήχου, μικρόφωνο-boom, κλακέτα), αναγνώριση καρέ-πλάνων.
  • Πρακτική εφαρμογή: δημιουργία τριών ομάδων/”κινηματογραφικών συνεργείων” και εξάσκηση στη χρήση της ροής εντολών, λήψη φωτογραφικών καρέ και διαφορετικών τύπων πλάνων σε χώρους του σχολείου, καταγραφή ήχου σε μικρές αυτοσχέδιες ιστορίες.

2η ημέρα

  • Θεωρητικό μέρος: σύνθεση πλάνων και επεξεργασία εικόνας-ήχου, προετοιμασία για το εξωτερικό γύρισμα (κατανομή ρόλων, επιλογή prop, καταιγισμός ιδεών για τη δημιουργία σεναρίων).
  • Πρακτική: δημιουργία σύντομων σεναρίων και δοκιμαστική κινηματογράφηση σε ομάδες, με διαρκή εναλλαγή ρόλων (εικονολήπτη, ηχολήπτη, χειριστή boom, σκηνοθέτη, ηθοποιού).

3η ημέρα

  • Εξωτερικό γύρισμα τριών ταινιών μικρού μήκους στον χώρο του Ιτς Καλέ (με τη φιλική συμμετοχή και του αγαπητού παλιού συναδέλφου κ. Βασίλη Κολιού, που μας προμήθευσε και με στιγμιότυπα).

Χάρη στον καθαρά βιωματικό χαρακτήρα του, το Εργαστήριο ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον σε όλα τα στάδια και μετέδωσαν σε όλους τον ενθουσιασμό τους. Συνολικά η εμπειρία υπήρξε αποκαλυπτική για τους συμμετέχοντες και αξιολογήθηκε θετικότατα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές Στέργιο Ντινόπουλο και Αρσινόη Πηλού και ιδιαιτέρως τον κ. Θανάση Πατσαβό, που ανέλαβε την οργάνωση και υποστήριξη της δράσης εκ μέρους της “Exile Room”.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Ομίλου Κινηματογράφου: Παναγιώτα Παππά – Μαρία Πετρίδου

 

Δείτε και την καταχώρηση στο ιστολόγιο του Ομίλου Κινηματογράφου.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/kinimatografiko-ergastirio-quot-sinema-sti-limni-quot/