«

»

Ιούν 17 2016

Ιδέες Επαναχρησιμοποίησης Άχρηστων Υλικών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
«ΙΔΕΕΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ»
Οι μαθητές του τμήματος Α1 τη σχολική χρονιά 2015-16 συμμετείχαν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ιδέες Επαναχρησιμοποίησης Άχρηστων Υλικών» με υπεύθυνες τις εκπαιδευτικούς Βασιλική Τόκη, Μαρία Εξάρχου και Ελένη Ζήκου. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος οι μαθητές εργάστηκαν με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο: 

1. Εντόπισαν τις διάφορες κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών, τις πρώτες ύλες και τα οικοσυστήματα από τα οποία προέρχονται.
2. Διερεύνησαν τους τέσσερις πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών (Άρνηση / Ελάττωση / Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση).
3. Κατάρτισαν ένα πράσινο κώδικα ο οποίος θα μπορεί να τους παρέχει τα κριτήρια και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η αειφόρος κατανάλωση.
4. Εφάρμοσαν στην πράξη τον κώδικα που συνέταξαν και κατανόησαν τις επιπτώσεις των επιλογών τους.
5. Εμπνεύστηκαν, καλλιέργησαν τη δημιουργική τους φαντασία και πήραν την πρωτοβουλία για αναζήτηση νέων ιδεών επαναχρησιμοποίησης άχρηστων υλικών.
6. Άντλησαν ιδέες από ήδη υπάρχουσες κατασκευές με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
7. Προωθήθηκε η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών μέσα από δικές τους κατασκευές.
8. Μέσω του ιστολογίου του προγράμματος, έμαθαν πώς να διαχέουν τη γνώση που απέκτησαν και τις ιδέες τους σε όλα τα περιβάλλοντα που συμμετέχουν (σχολείο, οικογένεια, φίλοι …) αλλά και στο διαδίκτυο.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/idees-epanachrisimopiisis-achriston-ilikon-perivallontiko-programma/