«

»

Μάι 16 2022

Οι κινηματογράφοι των Ιωαννίνων και το «Παλλάδιον»: ομιλία στον Όμιλο Κινηματογράφου

Την Τετάρτη 11/5/2022 τα μέλη του Ομίλου Κινηματογράφου είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία των κινηματογράφων των Ιωαννίνων και κυρίως του κινηματοθεάτρου «Παλλάδιον» από τον κ. Δημήτρη Σουρέλη, γιο του ιδρυτή του και ιδιοκτήτη του ομώνυμου ξενοδοχείου.

Ο προσκεκλημένος μας έδωσε στους μαθητές μια ολοζώντανη εικόνα των μεταπολεμικών χρόνων στα Ιωάννινα, κατά τους οποίους η δημόσια παρακολούθηση θεαμάτων αποτελούσε κοινωνικό γεγονός και αναδείχτηκε σε αγαπημένη συνήθεια των δημοτών. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι αδελφοί Σουρέλη, ερχόμενοι από το βελγικό Κονγκό, έκαναν μία σημαντική επένδυση κατασκευάζοντας την πολυτελέστατη αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Παλλάδιον». Για περίπου 30 χρόνια το κοινό της πόλης είχε την δυνατότητα να παρακολουθεί ποικίλα θεάματα (κινηματογραφικές ταινίες ελληνικές και ξένες, θεατρικές παραστάσεις, κονσέρτα, εκδηλώσεις, συναυλίες) σε έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών και εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής. Όταν τελικά έκλεισε η αίθουσα, τη δεκαετία του ’80, η τηλεόραση είχε ήδη καταλάβει τον αντίστοιχο χώρο στις επιλογές για διασκέδαση και σε διεθνή κλίμακα η δημόσια προβολή ταινιών είχε αρχίσει πια να παρακμάζει.Έπειτα από την ευσύνοπτη και κατατοπιστική ομιλία του ο κ. Σουρέλης απάντησε με μεγάλη προθυμία στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τη λειτουργία του κινηματογράφου, τη θεματολογία των έργων της εποχής, τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία και πολλές πρακτικές λεπτομέρειες. Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή.

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες Ομίλου: Παναγιώτα Παππά – Μαρία Πετρίδου

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/i-kinimatografoi-ton-ioanninon-kai-to-palladion-omilia-ston-omilo-kinimatografoy/