«

»

Ιαν 10 2022

Επίσκεψη στο Ιτς Καλέ και στην περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» του Μουσείου Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης «Ιστορικά Τοπόσημα των τριών Γιαννιώτικων Κοινοτήτων» και του Προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων «1821: Σελίδες Διχόνοιας», οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 του σχολείου μας επισκέφτηκαν τη Νοτιοανατολική ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ), την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021. Αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο από τους καθηγητές Κ. Βακατσά και Β. Ραμπαούνη, επισκέφτηκαν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα μιας σειράς δράσεων που οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην έκθεση ξενάγησε τους μαθητές η διευθύντρια του Μουσείου, παρουσιάζοντας τα εκθέματα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που φωτίζουν την Προεπαναστατική Περίοδο και τον ρόλο των Ιωαννίνων στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα, την αυταρχική διοίκηση του Αλή Πασά, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την έκρηξη της Επανάστασης, τις εμφύλιες συγκρούσεις και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο ισόγειο του Μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του επιμελητή και σχεδιαστή μουσειακών εκθέσεων Σταμάτη Ζάννα, οποίος, με ένα παραδοσιακό μέσο έκφρασης, το κέντημα, δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré που επισκέφτηκε την Ελλάδα λίγο πριν από την Επανάσταση μαζί με τρεις Άγγλους περιηγητές. Οι τελευταίοι ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού και κείνος τους παρέδωσε εικόνες τοπίων και σημαντικών μορφών της χώρας.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην επίσκεψη / ξενάγηση στο Μουσείο και εντυπωσιάστηκαν από το έργο του Έλληνα επιμελητή.

Συνόδευσαν οι καθηγητές Χρ. Πούλιος, Β. Ραμπαούνη, Ειρ. Αμοργιανιώτη, Κ. Βακατσάς.

 

:

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/episkepsi-sto-its-kale-kai-stin-periodiki-ekthesi-epanacystasi-21-ipeiros-toy-moyseioy-argyrotechnias/