Η πρόσφατη επίσκεψη των μαθητών/τριών του Ομίλου Χημείας, στις 12/12/2024, στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπήρξε μία μοναδική και πολύτιμη εμπειρία. Η επίσκεψη έλαβε χώρα στα πλαίσια του Ομίλου Χημείας σε συνδυασμό με το σχέδιο δράσης που πραγματοποιείται στο σχολείο με τίτλο: «Κλιματική αλλαγή: Οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου για το περιβάλλον». Τους μαθητές/-ήτριες συνόδευσαν η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου (Χημικός – Υπεύθυνη του Ομίλου Χημείας) και η κ. Χριστίνα Παντούλα (Φυσικός).
Κατά την άφιξη της ομάδας των μαθητών, τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, καθηγητής κ. Βασίλειος Σακκάς, ο οποίος τους ξενάγησε στους χώρους του εργαστηρίου και μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες για το πρόγραμμα που αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των υδάτων και έχει τίτλο: «Σύγχρονες προσεγγίσεις διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων μέσω της αξιοποίησης βιώσιμων διεργασιών».
Συγκεκριμένα, οι μαθητές/-ήτριες του Ομίλου παρακολούθησαν διάφορες αναλυτικές μεθόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση μολυσματικών ουσιών στο νερό, όπως η υγρή χρωματογραφία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχαν την ευκαιρία μέσω γρίφων, παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, να αντιληφθούν τις διαδικασίες ανάλυσης που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων. Μέσω της διαδικασίας αυτής, η επίσκεψη κατέστη όχι μόνο ενημερωτική αλλά και εποικοδομητική, διότι οι μαθητές/-ήτριες αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού, ενός από τα πολυτιμότερα αγαθά μας. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν πειραματικές προσεγγίσεις που αφορούν στην επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων προκειμένου να προκύψουν νέα χρήσιμα υλικά (για παράδειγμα η απομόνωση κιτρικού οξέος από φλούδες λεμονιού). Οι μαθητές/-ήτριες παρακολούθησαν μάλιστα κάποιες πειραματικές διαδικασίες που ανέδειξαν τη σύνθετη χημεία που εμπλέκεται στην επεξεργασία αποβλήτων, κατανοώντας καλύτερα την αξία της αναλυτικής χημείας και τις πρακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα.
Η επίσκεψη συνολικά γέμισε τους μαθητές/ήτριες του Ομίλου Χημείας με νέες ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, τη σημασία της προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας στο να δημιουργούμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον καθηγητή κ. Βασίλειο Σακκά και στα μέλη της ερευνητικής του ομάδας για την ένθερμη υποδοχή και υποδειγματική φιλοξενία τους, καθώς και για την προθυμία να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση που είχαν τα παιδιά.