«

»

Απρ 12 2017

Επίσκεψη μαθητών του Augsburg στο σχολείο μας (πρόγραμμα ανταλλαγής με το Γυμνάσιο St. Stephan 2017)

Στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης / ανταλλαγής μαθητών με το Γυμνάσιο St. Stephan του Augsburg υποδεχτήκαμε το Σάββατο 1/4/2017 οκτώ Γερμανούς μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους, Markus Müller και Marion Spielberger. Το πρόγραμμα υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το σχολείο μας. Το φετινό θέμα είναι «Πρόσφυγες και άσυλο» και υπεύθυνες οι καθηγήτριες Γιώτα Παπατόλη, Βάσω Κεχαγιά και Μαρία Πετρίδου.

Οι Γερμανοί μαθητές φιλοξενήθηκαν για μία εβδομάδα στις οικογένειες δικών μας μαθητών και ακολούθησαν ένα αρκετά πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Την Κυριακή, που ήταν ελεύθερη μέρα, οι μαθητές μας με τις οικογένειές τους και οι φιλοξενούμενοι έκαναν μια μικρή εξόρμηση στη φύση και χάρηκαν τις ομορφιές που κρύβουν τα Ζαγοροχώρια (γέφυρα του Βοϊδομάτη στην Αρίστη, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο).

Η επίσημη υποδοχή στο σχολείο μας έγινε τη Δευτέρα με παρουσίαση των σχολείων, βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας και με εκμάθηση παραδοσιακού χορού, ενώ μετά οι μαθητές παρακολούθησαν μάθημα με θέμα «Ικεσία και φιλοξενία στην ομηρική παράδοση» (κ. Μ. Πετρίδου). Στη συνέχεια η ομάδα του προγράμματος επισκέφθηκε το Κάστρο των Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, ξεναγήθηκε στην έκθεση για τη μετανάστευση των Ηπειρωτών «Από την Άπειρο χώρα στη Μεγάλη Ήπειρο» και τέλος αναχώρησε για το Νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας. Την επόμενη μέρα όλοι οι φιλοξενούμενοι συμμετείχαν στην ημερήσια εκδρομή της β΄ και της γ΄ γυμνασίου στη Λευκάδα με ενδιάμεσες στάσεις στο Μουσείο της Νικόπολης και στην Πρέβεζα.

Την Τετάρτη το πρωί οι μαθητές παρακολούθησαν μάθημα με θέμα «Η Αλφαβήτα της Εφηβείας: οι έφηβοι παρουσιάζουν τον κόσμο γύρω τους και μέσα τους» (κ. Ελένη Ζήκου) και έπειτα οργανώθηκε από την κ. Καλλιόπη Σταύρου εργαστήριο χειροτεχνίας για τη δημιουργία διακοσμητικών πασχαλινών αβγών. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και σύντομη περιήγηση στην πόλη. Τέλος, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις τάξεις υποδοχής για παιδιά προσφύγων (Δ.Υ.Ε.Π.) στο 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, όπου έγιναν κοινές δραστηριότητες χειροτεχνίας και αθλοπαιδιές με την επίβλεψη των καθηγητριών κ. Κ. Σταύρου και κ. Β. Κεχαγιά.

Την Πέμπτη το πρωί η ομάδα παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ “4,1 miles” για τη διάσωση και υποδοχή προσφύγων και μία παρουσίαση σχετικά με την καταστροφή των Λιγκιάδων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε επίσκεψη στους Λιγκιάδες και απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς, ενώ στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από την κ. Ελένη Παππά.

Το πρωί της τελευταίας μέρας οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο Περάματος και επισκέφθηκαν το νέο Κοινοτικό Κέντρο “Μικρή Πόλη” στην οδό Μ. Γεωγράφου, όπου συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα γνωριμίας με την αραβική γλώσσα και πολιτισμό, η οποία οργανώθηκε από τους υπεύθυνους και τους εμψυχωτές του Κέντρου. Η γεμάτη αυτή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο πάρτι το βράδυ της Παρασκευής, κατά το οποίο δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και η υπόσχεση για την ανταπόδοση της επίσκεψης μετά το Πάσχα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση και διεκπεραίωση του προγράμματος οφείλονται στον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή, τον Σύλλογο των διδασκόντων και το προσωπικό του σχολείου, καθώς και στις οικογένειες των μαθητών.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Μουσείου Αργυροτεχνίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διοργανωτή της έκθεσης για τη μετανάστευση των Ηπειρωτών και την αρμόδια μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Δήμητρα Μυτιλή, τους υπεύθυνους της Αρχαιολογικής Εφορείας Ιωαννίνων, τους υπεύθυνους και καθηγητές της Δ.Υ.Ε.Π. κ. Λία Βρύση και κ. Κωνσταντίνο Πρέντζα, τον πρόεδρο της κοινότητας Λιγκιάδων κ. Γιάννη Αυγέρη και τους συγγενείς των θυμάτων, τον κ. Βαγγέλη Ζήκο για τη φωτογραφική κάλυψη, τους υπεύθυνους του Σπηλαίου Περάματος, την αρμόδια για το Κοινοτικό Κέντρο εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. Terre des Hommes κ. Τίνα Λυγδοπούλου και τους εμψυχωτές του Κέντρου, καθώς και την εταιρεία εμφιαλώσεων «Βίκος Α.Ε.», που χορήγησε δωρεάν νερά στους συμμετέχοντες για όλες τις ημέρες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/episkepsi-mathiton-tou-augsburg-sto-scholio-mas-programma-adelfopiisis-antallagis-me-to-st-stephan-gymnasium-2017/