«

»

Μαρ 22 2022

Επιμορφωτική ημερίδα για την ανεστραμμένη τάξη

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 υλοποιήθηκε η διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα “Από τη διδασκαλία στη μάθηση: το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης” με τη συμμετοχή 48 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων του Πρότυπου Γυμνασίου και του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Ζωσιμαίας Σχολής. Η επιμόρφωση συνδιοργανώθηκε από τα εργαστήρια Διδακτικής & Σχολικής Παιδαγωγικής (Π.Τ.Δ.Ε.) και Εκπαιδευτικής Έρευνας και Μελέτης της Σχολικής Ζωής (Τμήμα Φιλοσοφίας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το σχολείο μας και εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Ανεστραμμένη τάξη”. Κεντρικός άξονας του εν λόγω σχεδίου είναι η επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των εκπαιδευτικών μέσα από την επιμόρφωση, εφαρμογή και αξιολόγηση καινοτόμων διδακτικών πρακτικών.

Συγκεκριμένα, ο στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων για τη διδακτική προσέγγιση της ανεστραμμένης τάξης και τη δυναμική της. Με επικείμενη την πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου στις τάξεις του σχολείου, η επιμόρφωση δεν εστίασε τόσο στο θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά κυρίως στις διδακτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών που θα την εφαρμόσουν, πράγμα που κρίνεται και το πιο καίριο και ουσιώδες. Τα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν ήταν αν η ανεστραμμένη τάξη είναι το “μαγικό” σχολικό μοντέλο που θα λύσει τα προβλήματα της τάξης, σε τι υπερτερεί σε σχέση με μοντέλα που προτάθηκαν στο παρελθόν και αν τελικά μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας και την ευρύτερη κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών. Οι εισηγητές, κ.κ. Μαρία Ξέστερνου, Δημήτριος Ζέππος, Παναγιώτα Αργύρη, ανέπτυξαν στις ομιλίες τους τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο της ανεστραμμένης τάξης, παρουσίασαν προτάσεις εφαρμογής σε μαθήματα διάφορων ειδικοτήτων και πρότειναν πρακτικές κατευθύνσεις. Συνολικά ανέδειξαν τη μαθησιακή κουλτούρα και την ευελιξία της μεθόδου δίνοντας στους εκπαιδευτικούς εφόδια, ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να βελτιώσουν τις διδακτικές πρακτικές τους.

Επιστημονικοί και Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι: Αναστάσιος Εμβαλωτής, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων & Κωνσταντίνος Γκαραβέλας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας Ιωαννίνων.

Οργανωτική επιτροπή: Αναστάσιος Εμβαλωτής, πρόεδρος του κοινού ΕΠ.Ε.Σ. Πρότυπου Γυμνασίου & Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής, Χρήστος Πούλιος, υποδιευθυντής Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής, Ειρήνη Αμοργιανιώτη, Δημήτριος Ρίνης, Αλέξης Αναγνώστου, εκπαιδευτικοί.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/epimorfotiki-imerida-gia-tin-anestrammeni-taxi/