Στο πλαίσιο της διαθεματικής συνεργασίας ανάμεσα στο μάθημα της Πληροφορικής και τα Φιλολογικά μαθήματα, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές/ήτριες των τμημάτων Β1 και Β4 ενημερώθηκαν για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) από την κ. Ευαγγελία Πιτουρά, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Η κ. Πιτουρά ανέλυσε τους όρους της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ / AI: Artificial Intelligence), της Μηχανικής Μάθησης (ΜΜ / ML: Machine Learning) και της Παραγωγικής (Γενετικής, Δημιουργικής) Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και παρουσίασε τις εφαρμογές τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με απλό και κατανοητό τρόπο, εξήγησε πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, ποια είναι τα οφέλη, αλλά και οι προκλήσεις της ΤΝ, καθώς και ποιες είναι οι ηθικές ανησυχίες που προκύπτουν από τη χρήση της. Μέσα από παραδείγματα και διαδραστικές ερωτήσεις, προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.
Αυτή η ενημέρωση έδωσε στους μαθητές/ήτριες την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα έναν από τους πιο σημαντικούς και ραγδαία εξελισσόμενους τομείς της τεχνολογίας. Στην ουσία δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση αλλά μία αφορμή για σκέψη και έμπνευση. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η γνώση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ανεκτίμητη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογία – είναι ένα εργαλείο που διαμορφώνει το αύριο!
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Πιτουρά για τον χρόνο και τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας!
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ευτυχία Ράπτη (Πληροφορικός), Ελένη Ζήκου (Φιλόλογος)