«

»

Νοέ 26 2024

Ενημέρωση από το Δασαρχείο για την ασθένεια των πλατάνων

Την Παρασκευή 22-11-2024 και στα πλαίσια του προγράμματος «Κλιματική αλλαγή: Οι μαθητές σε ρόλο δημοσιογράφου για το περιβάλλον» (και του αντίστοιχου Σχεδίου δράσης) επισκέφτηκαν το σχολείο μας στελέχη του Δασαρχείου Ιωαννίνων και ενημέρωσαν στη Βιβλιοθήκη μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ3, για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, που οδηγεί στον θάνατο τον ανατολικό πλάτανο που φύεται στην Ελλάδα. Ο πλάτανος αποτελεί ένα αναντικατάστατο αιωνόβιο δέντρο με πλούσια σκιά που δεσπόζει και διακοσμεί πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής σε όλη τη χώρα και είναι άμεσα συνδεμένο με την καθημερινότητα και την ιστορία του κάθε τόπου. Τα τελευταία χρόνια όλοι έχουμε παρατηρήσει την αλλαγή στο τοπίο, τόσο στη μικρή μας πόλη και στο παραλίμνιο μέτωπο όσο και σε άλλες περιοχές, όπως στην παραποτάμια βλάστηση του ποταμού Λούρου.

Ο κ. Ρήγας Τσιακίρης, η κ. Σπυριδούλα Ζώη και η κ. Σταυρούλα Σέλη, δασολόγοι, ενημέρωσαν τους μαθητές για την ασθένεια, που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani, τη διάδοση και την αντιμετώπισή της. Τόνισαν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας διάδοσης της ασθένειας είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και ανέλυσαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πέρα από την αισθητική, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς οι ρίζες αυτών των δέντρων προστάτευαν πολλές περιοχές από τις πλημμύρες, ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμη πιο έντονο με την κλιματική αλλαγή. Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές έθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις και οι ειδικοί άφησαν μία νότα αισιοδοξίας ότι ακόμη μπορούμε να σώσουμε τον πλάτανο, αν όλοι ευαισθητοποιηθούμε απέναντι σε αυτό το πρόβλημα.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσιακίρη, την κ. Ζώη και την κ. Σέλη, καθώς και την κ. Μαργαρίτα Καρβούνη, προϊσταμένη του Δασαρχείου για την υποστήριξη της όλης εκδήλωσης.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παναγιώτα Βρίγκα – Μαρία Εξάρχου – Χριστίνα Παντούλα

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/enimerosi-apo-to-dasarcheio-gia-tin-astheneia-ton-platanon/