«

»

Απρ 06 2016

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ελαφότοπο Ζαγορίου

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την 1η Απριλίου 2016 τα τμήματα Β3 και Β4 του σχολείου μας στον Ελαφότοπο Ζαγορίου συμμετέχοντας στην Εκδρομή Ερμηνείας Περιβάλλοντος με θέμα τα «Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Δήμο Ζαγορίου για τις Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας 2016 και με σκοπό την επαφή των μαθητών με τις παραδοσιακές τέχνες της περιοχής του.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Ομίλου Εικαστικών Τεχνών, του προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων «Εικαστικές αναφορές σε καλλιτέχνες τόπου μας» που υλοποιεί το Β3 τμήμα, και του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Εικαστικών υπό την επιμέλεια του κ. Ιωάννη Ζωγάκη, καθηγητή Εικαστικών (ΠΕ08) και με τη συνοδεία της κ. Κωνσταντίνας Μαλάμου, καθηγήτριας Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04.02).

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση αργαλειού, βαφής και επεξεργασίας μαλλιού στο Οικοτεχνικό εργαστήρι της κ. Ε. Ντιναλέξη και να επισκεφθούν το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείου Ελαφότοπου).  Στο Μουσείο είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα χρηστικά εργαλεία των χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων και ξεναγήθηκαν από τον γλύπτη και τέως σύμβουλο Εικαστικών Μιχάλη Οικονομίδη, που είναι και ο δημιουργός του Μουσείου. Μετά την περιήγηση όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρι κατασκευής λιθανάγλυφων σε πορομπετόν που είχε οργανώσει ο Μ. Οικονομίδης στην πλατεία του χωριού. Τελειώνοντας την εργασία μας και πριν αποχαιρετίσουμε τον Ελαφότοπο ο κ. Οικονομίδης μας πρόσφερε ως κέρασμα παραδοσιακή πίτα του Ζαγορίου δίνοντάς μας έτσι την ευκαιρία να γευτούμε και την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του φορέα Κοντογιάννη Αθηνά, Στάρα Σοφία, την πρώην εκπαιδευτικό του ΠΓΖΣ Μαρία Τσούπη για την ξενάγηση και τον γλύπτη Μιχάλη Οικονομίδη για τη φιλοξενία και τις γνώσεις που με μοναδικό τρόπο μας μετέφερε.

bbblbbbr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/ekpedeftiki-episkepsi-ston-elafotopo-zagoriou/