«

»

Ιούν 21 2015

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ξάνθη

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος eTwinning «Η Διαπολιτισμικότητα στον χώρο και τον χρόνο», που υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2014-2015 στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των τμημάτων Α1, Γ1 και Γ4 στην Ξάνθη και Καβάλα από την 1η έως τις 3 Μαρτίου 2015, με τη συμμετοχή 49 μαθητών και τριών συνοδών εκπαιδευτικών: Τόκη Βασιλικής (ΠΕ19), Ζήκου Ελένης (ΠΕ02) και Νόννη-Βλάχου Λευκοθέας (ΠΕ02).

Το πρόγραμμα κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα περιηγήσεων και επισκέψεων, όπως σε Πομάκικο χωριό με ξεναγό έναν Πομάκο δημοσιογράφο, ο οποίος έδινε πολύτιμες πληροφορίες για τον ιδιαίτερο πολιτισμό, τη γλώσσα και τις συνήθειες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, στο «Σπίτι της Σκιάς» (Μουσείο Σκιών με ανακυκλώσιμα υλικά του Τριαντάφυλλου Βαΐτση, μοναδικό του είδους στην Ελλάδα), στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (αντλήσαμε πληροφορίες για την «Ξάνθη-Πόλη με τα Χίλια Χρώματα», που αντανακλά τόσο την ποικιλία των κατοίκων της όσο και τη συνύπαρξη των πολιτισμών τους [γηγενείς, μουσουλμάνοι, Πομάκοι, παλιννοστούντες, Εβραίοι, Ρομά] στο πέρασμα του χρόνου). Με την περιήγησή μας στην Παλιά Πόλη είχαμε την εμπειρία της επαφής με έναν ολοζώντανο παραδοσιακό πολιτιστικό χώρο με πολλές ιδιαιτερότητες αλλά και αναφορές σε ηπειρώτικα στοιχεία (αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, γαστρονομίας).

Αξίζει να σημειωθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διαπολιτισμικό 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης (συνεργαζόμενο σχολείο στο πρόγραμμα eTwinning), όπου πραγματοποιήθηκε η βιωματική επικοινωνία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με τους οποίους μέχρι τότε είχε υπάρξει μόνο διαδικτυακή επαφή. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια, με προσφορά και ανταλλαγή τοπικών εδεσμάτων, ξενάγηση στον εσωτερικό χώρο του σχολείου, συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια, παρακολούθηση παρουσίασης για την πόλη και τον πολιτισμό της,  γεγονός που είχε έντονη συγκινησιακή φόρτιση για όλους τους εμπλεκόμενους και δημιούργησε την προοπτική για άμεση μελλοντική συνεργασία σε αντίστοιχη εκπαιδευτική επίσκεψή τους στο σχολείο μας στα Ιωάννινα κατά τα τέλη Απριλίου. Τελευταίος σταθμός της εκδρομής ήταν η πόλη της Καβάλας, σε μνημεία και χώρους της οποίας ξεναγηθήκαμε (Καμάρες, Κάστρο, Ιμαρέτ), διαπιστώνοντας και εκεί το διαπολιτισμικό στοιχείο που επικρατεί.

Σκοπός της εκπαιδευτικής εκδρομής μας ήταν εμπειρικά να εντοπίσουμε και διαθεματικά να αξιολογήσουμε, με βάση τις γνώσεις μας και τις ομαδοσυνεργατικές εργασίες που εκπονήθηκαν για το πρόγραμμά μας, τη διαπολιτισμικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία φέρει πολλά κοινά στοιχεία με τα Ιωάννινα ως τόπο συνάντησης πολιτισμών. Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία βιωματική-διαδραστική επαφή με αυτά τα στοιχεία στον ίδιο τον χώρο όπου δημιουργήθηκαν και όπως διατηρούνται στη σύγχρονη εποχή. Η διαπολιτισμική προσέγγιση διεύρυνε τους ορίζοντές μας, καθώς συνειδητοποιήσαμε την αξία της συνύπαρξης των πολιτισμών διαχρονικά τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και του ανθρωπιστικού πνεύματος γενικότερα.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/ekpedeftiki-ekdromi-stin-xanthi/