«

»

Ιαν 22 2024

Διδακτική επίσκεψη στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Την Πέμπτη 18/1/2024 τα τμήματα Β1 και Β2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών των μαθημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας, καθώς και στο πλαίσιο ενός project του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα τη δημιουργία ενός «τεχνουργήματος αυτοματισμού φωτισμού» για τον έλεγχο του εξωτερικού φωτισμού του σχολείου, σε συνεργασία με το συγκεκριμένο τμήμα.

Οι μαθητές μας πρώτα απ’ όλα είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε εργαστήριο Arduino που πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Γιάννη Κυριαζή, Βασιλική Σταμάτη, Μαρίνα Πλησίτη και Ευάγγελο Κουράκο-Μαυρομιχάλη, μέλη ΕΔΙΠ. Μέσα από το περιβάλλον του Arduino απέκτησαν βασικές γνώσεις σχετικά με τον προγραμματισμό ενός ρομπότ, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν στο σχολείο για τη δημιουργία του παραπάνω project ρομποτικής. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το ερευνητικό εργαστήριο ρομποτικής, όπου και ενημερώθηκαν σχετικά με το αντικείμενο από τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μπλέκα. Εκεί είχαν τη δυνατότητα να δουν ένα προσομοιωμένο περιβάλλον οδικών δικτύων πόλεων με αυτόνομα οχήματα (χωρίς οδηγό), τα οποία ελέγχονται μέσω ευφυών πρακτόρων και έχουν αναπτύξει “πολιτικές” μέσω της εκπαίδευσής τους με μοντέλα μηχανικής μάθησης. Επίσης, είδαν το αυτόνομο πλοίο το οποίο σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και προγραμματίστηκε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο Ευφυών Υπολογισμών Υψηλής Επίδοσης και Επεξεργασίας Σημάτων του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής και συμμετείχε το καλοκαίρι σε διεθνή διαγωνισμό αυτόνομων ρομποτικών σκαφών (1st Aegean Ro-Boat Race) στη Σύρο, όπου κατέκτησε τη 2η θέση. Ακόμη, έγινε επίδειξη των λειτουργιών των εκπαιδευτικών ρομπότ από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τέλος, οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με το Τμήμα, τις κατευθύνσεις και τις προοπτικές που αυτό προσφέρει και τη μεγάλη απορρόφηση που έχουν οι απόφοιτοί του στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, είδαν από κοντά τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας του και περιεργάστηκαν διάφορες τρισδιάστατες εκτυπώσεις.

Ήταν συνολικά μια επίσκεψη που τους γέμισε όλους ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Μαρία Εξάρχου, Ευτυχία Ράπτη.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/didaktiki-episkepsi-sto-tmima-michanikon-i-y-amp-pliroforikis/