«

»

Μαρ 26 2018

Διάκριση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 μία ομάδα τριών μαθητών του τμήματος Β2, μελών του εκπαιδευτικού ομίλου “Από το Scratch στη Ρομποτική”, πήρε μέρος στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο διαγωνισμός, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, στο 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.

Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλούσε τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».

Πιο συγκεκριμένα, η δοκιμασία  παρουσίαζε την «περιπετειώδη» πορεία των μηνυμάτων που, διασχίζοντας την αχανή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με ταχύτητα, είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν μέσα σε λίγες ώρες στην Κωνσταντινούπολη και αφορούσε τη μεταφορά δύο «μηνυμάτων» από δύο πόλεις της Μέσης Ανατολής προς την Κωνσταντινούπολη. Ο αγγελιαφόρος ξεκινούσε από την Ιερουσαλήμ και περνώντας από δύο από τις τέσσερις κοντινές πόλεις (Τύρο, Δαμασκό, Αντιόχεια ή Χαλέπι) μετέφερε τα μηνύματα που παραλάμβανε, προς την Κωνσταντινούπολη. Η δοκιμασία στηριζόταν στο δωδεκάωρο σύστημα κωδικοποίησης μηνυμάτων, που ήταν διαδεδομένο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Τα ρομπότ έπρεπε να ακολουθήσουν τη διαδρομή που ακολουθούσαν τα μηνύματα, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα και τις δοκιμασίες που θα συναντούσαν στον δρόμο τους.

 

 

Έτσι, με «προπονήτρια ομάδας» την κ. Μαρία Εξάρχου, Πληροφορικό, οι μαθητές Γιώργος Κωσταδήμας, Δημήτριος Μπέρτσος και Μεθόδιος Κυριακόπουλος με την ομάδα BYZANTIO EXPRESS ανέπτυξαν τη δράση τους εφαρμόζοντας αυτοματισμούς και τεχνικές δεξιότητες και κατέκτησαν τη 2η θέση.

Η όλη διαδικασία για την καινοτόμα εκπαιδευτική πρακτική ωφέλησε τους συμμετέχοντες μαθητές μας, καθώς μέσα από την ομαδοσυνεργατική αυτή εμπειρία είδαν στην πράξη ότι η μάθηση μπορεί να γίνει συναρπαστική, ειδικά όταν είναι συμμετοχική, χειροπιαστή και ομαδική. Έμαθαν ότι για να επιτύχουν κάτι, θα πρέπει να προσπαθήσουν (και να ξαναπροσπαθήσουν!) σκληρά, καθώς και ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις. Διαπίστωσαν ακόμη ότι σε αυτούς τους διαγωνισμούς οι συμμετέχοντες δεν συναγωνίζονται άλλον παρά τον ίδιο τους τον εαυτό και μαθαίνουν να αυτοαξιολογούνται και έτσι, να προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι.

bbblbbbr

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/diakrisi-ston-perifereiako-diagonismo-ekpaideytikis-rompotikis/