«

»

Απρ 06 2023

Διάκριση στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Το σχολείο μας συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνική Έκφραση» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο οποίος διεξήχθη εξ αποστάσεως το Σάββατο 19.02.2023 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Οι μαθητές/ήτριές μας έλαβαν μέρος μεταξύ πολλών άλλων από ποικίλα σχολεία και παρουσίασαν τα έργα τους ενώπιον της Επιστημονικής Επιτροπής. Κατά την ομαδοσυνεργατική και διακαλλιτεχνική διαδικασία, η συμμετέχουσα ομάδα των τμημάτων Γ1 και Γ4 δημιούργησε έμμετρο βίντεο-ποίημα, με τίτλο «Εκεί Πάνω», εμπνευσμένο από το διάστημα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/ήτριες συνδύασαν τις γνώσεις τους από τις Φυσικές Επιστήμες με την ποιητική γλώσσα και, «συλλαβίζοντας το αλφαβητάρι των άστρων», ενέπλεξαν το ποιητικό υποκείμενο σε ένα ταξίδι στο διάστημα, το οποίο μοιάζει στη δομή και τη λειτουργία του τόσο με τον μικρόκοσμο της Φυσικής όσο και με τον κόσμο μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δημιουργία δικών τους εικαστικών έργων με γραφίδα, που συνόδευε το ποίημα στο βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε στην παρουσίαση “Οι εικόνες στο παρασκήνιο του βίντεο”.

Η ομάδα, που απαρτιζόταν από τους: Γιούτσου Ακυλίνα (Γ1), Γκόλα Σίλια (Γ1), Γκοντόρα Καρολίνα (Γ1), Μπουρνάκα Παναγιώτη (Γ4), κατέκτησε το Βραβείο Έμπνευσης και Δημιουργίας, ενώ η εξαίρετη παρουσίαση του έργου κέρδισε τις εντυπώσεις και τον έπαινο της κριτικής επιτροπής.

Ακολουθεί το βίντεο-ποίημα “Εκεί πάνω”:

 

 

Η διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία της Φυσικής και της Λογοτεχνίας, αλλά και η υλοποίηση των σχεδίων δράσης «Το Κλίμα αλλάζει. Εσύ;» και «Πράσινο Σχολείο: Βιωματική Δράση Ανακύκλωσης» παρείχαν το πλαίσιο για την πρωτότυπη προσέγγιση εκ μέρους των μαθητών, οι οποίοι αξιοποίησαν τις επιστημονικές και οικολογικές γνώσεις τους με τη δημιουργικότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανέδειξαν την εφηβεία ως εμπειρία ζωής «φτιαγμένη από αστερόσκονη», ενώ  τόσο οι ίδιοι/ίδιες όσο και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί (Χριστίνα Παντούλα – Φυσικός, Ελένη Ζήκου – Φιλόλογος) απόλαυσαν τις φωτεινές πτυχές αυτής της συνεργασίας.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/diakrisi-ston-4o-panellinio-diagonismo-tis-enosis-ellinon-fysikon/