«

»

Μαρ 29 2020

Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση – Οδηγίες προς τους μαθητές

Εν όψει της επίσημης έναρξης των ηλεκτρονικών μαθημάτων ασύγχρονης εκπαίδευσης στις ψηφιακές πλατφόρμες eclass και eme τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, οι μαθητές, για να παρακολουθήσουν  τα μαθήματα που έχουν οργανώσει οι καθηγητές του σχολείου, μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

 

Ενεργοποίηση λογαριασμού

Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές θα πρέπει να συνδεθούν στις παραπάνω πλατφόρμες τουλάχιστον μία φορά με τους κωδικούς του λογαριασμού που έχουν δημιουργήσει στο ΠΣΔ (sch.gr), ώστε να γίνει η ενεργοποίηση του λογαριασμού και να είναι δυνατή η εγγραφή τους από τους εκπαιδευτικούς.

 

Εγγραφή

Στην πλατφόρμα eclass

Όταν συνδέεται ο μαθητής, μεταβαίνει αυτόματα στο προσωπικό του «Χαρτοφυλάκιο», όπου μπορεί να δει τα μαθήματα στα οποία είναι εγγεγραμμένος. Οι εγγραφές γίνονται από τους εκπαιδευτικούς (αρκεί να έχουν ενεργοποιηθεί οι λογαριασμοί των μαθητών) και στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν ολοκληρωθεί.

Πατώντας το κουμπί «Εγγραφή σε μάθημα» πάνω δεξιά ο μαθητής μπορεί να δει τα διαθέσιμα μαθήματα της σχολικής μονάδας. Αν δεν είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο από αυτά, μπορεί να κάνει αίτημα εγγραφής.

Στην πλατφόρμα eme

Οι εγγραφές δεν γίνονται απευθείας, αλλά με πρόσκληση. Έτσι, όταν ο μαθητής συνδεθεί (αφού έχει ενεργοποιήσει πλέον τον λογαριασμό του), θα δει πάνω δεξιά στις ειδοποιήσεις, δίπλα από το εικονίδιο χρήστη, τις προσκλήσεις που του έχουν γίνει για να πάρει μέρος σε «κυψέλες», δηλαδή ηλεκτρονικά μαθήματα. Μόλις τις αποδεχτεί, γίνεται αυτόματα μέλος τους.

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος μαθητής αντιμετωπίζει προβλήματα με την εγγραφή του σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον διδάσκοντα προσωπικά.

 

Παρακολούθηση

Στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ο κάθε καθηγητής δημοσιεύει το υλικό και τις δραστηριότητες του μαθήματος, καθώς και τις προθεσμίες ολοκλήρωσής τους και οι μαθητές τις ολοκληρώνουν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο, συνήθως εβδομαδιαία. Η αλληλεπίδραση δεν είναι ταυτόχρονη, ωστόσο οι καθηγητές ορίζουν κάποιες ώρες για τη συνεργασία με τους μαθητές τους. Ο κάθε χρήστης συνδέεται όποτε επιθυμεί.

Στην πλατφόρμα eclass

Τα ηλεκτρονικά μαθήματα είναι δομημένα το καθένα με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν θεματικές ενότητες ή εβδομάδες. Οι μαθητές μπορούν να δουν το υλικό και τις εργασίες τους στις Ενότητες ή τα γεγονότα που έχουν οριστεί στο Ημερολόγιο και παράλληλα να αξιοποιήσουν τις Επιλογές Μαθήματος που βρίσκονται στην αριστερή πλευρική στήλη (μπορεί να ποικίλλουν), όπως Ανακοινώσεις, Βιβλίο Ύλης, Έγγραφα, Μηνύματα, Συνδέσεις Διαδικτύου.

Στην πλατφόρμα eme

Το ηλεκτρονικό μάθημα («κυψέλη») στην αρχική του σελίδα περιλαμβάνει τις Εφαρμογές (Μέλη, Store Κυψέλης, Αρχεία Κυψέλης κ.ά.), ενώ η επικοινωνία των χρηστών γίνεται μέσα από τον Τοίχο, όπου γίνονται οι Ανακοινώσεις από τον καθηγητή ή από τους μαθητές.

 

Για τις απορίες τους σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των μαθημάτων και τις εργασίες, καθώς και για σοβαρά προβλήματα χρήσης της πλατφόρμας, οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στον αντίστοιχο διδάσκοντα μέσω της πλατφόρμας ή με e-mail, ώστε να το αναφέρει στην ομάδα υποστήριξης της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του σχολείου.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται υπομονή και επιμονή και να μη γίνεται υπερβολή στη χρήση της πλατφόρμας για σκοπούς πέρα από τους διδακτικούς, καθώς το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο λόγω των πολλών χρηστών που συνδέονται και κάποιες ώρες λειτουργεί με μεγάλη καθυστέρηση.

 

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/asygchroni-ex-apostaseos-ekpaideysi-odigies-pros-toys-mathites/