«

»

Ιούν 30 2022

Ας «κεντήσουμε» τον μύθο του Οδυσσέα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

«ΑΣ “ΚΕΝΤΗΣΟΥΜΕ” ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ»

Κατά το σχολικό έτος 2021-22, οι μαθητές/ήτριες του Α2 τμήματος του σχολείου μας υλοποίησαν το πολιτιστικό πρόγραμμα, με θέμα Ας «κεντήσουμε» τον μύθο του Οδυσσέα”. Συγκεκριμένα, με τη διαθεματική συνεργασία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Ευτυχίας Ράπτη (Πληροφορικού) και Ελένης Ζήκου (Φιλολόγου), οι μαθητές/ήτριες επέλεξαν σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της Οδύσσειας, προκειμένου να τα επεξεργαστούν ψηφιακά και ποιητικά. Από τη μία πλευρά, απέδωσαν με τη δική τους οπτική τις μορφές και τις καταστάσεις, ενώ από την άλλη τις ψηφιοποίησαν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο πλούσιος “καμβάς” της Ομηρικής Οδύσσειας προσφερόταν να “κεντηθεί” δημιουργικά με pixels και λέξεις, αναδεικνύοντας την παροντοκεντρική προσέγγιση του έπους και την επιδραστικότητά του στους εφήβους της εποχής μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τις περιοδεύουσες εκθέσεις α) «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και β) «Κεντώντας την Ιστορία» του Μουσείου Αργυροτεχνίας, οι μαθητές/ήτριες πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Στη διάρκειά της ήρθαν σε επαφή με την ιστορική πορεία της Ηπείρου προς την Επανάσταση, καθώς και με την εικαστική αποτύπωσή της μέσω δώδεκα κεντημάτων του Σταμάτη Ζάννου (επιμελητή μουσειακών εκθέσεων), βασισμένων σε έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré, γεγονός που αποτέλεσε την έμπνευση και για τη δική τους ενασχόληση.

Επίσης, με το δίπτυχο έργο σε e-book, το τμήμα συμμετείχε στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (10-14 Μαΐου 2022, βλ. σχετικό σύνδεσμο).

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/as-kentisoyme-ton-mytho-toy-odyssea/