«

»

Δεκ 21 2021

Αναβίωση της Επανάστασης του 1821: εκπαιδευτική επίσκεψη σε επετειακές εκθέσεις του Μουσείου Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ας “κεντήσουμε” τον μύθο του Οδυσσέα» και με αφορμή τις περιοδεύουσες εκθέσεις α) «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και β) «Κεντώντας την Ιστορία» του Μουσείου Αργυροτεχνίας, οι μαθητές/ήτριες των τμημάτων Α1 και Α2 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον χώρο, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Οι συγκεκριμένες Επετειακές Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, πρόσφεραν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ιδανική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορική πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση. Κατά την ξενάγηση, αναδείχθηκε η ιστορική περίοδος της Ελληνικής Επανάστασης, η προετοιμασία, το ξέσπασμα, η ακτινοβολία και η παρακαταθήκη της μέσα από σπάνια κειμήλια και αρχειακό υλικό. Παράλληλα, ιδιαίτερη εικαστική εντύπωση προκάλεσαν δώδεκα κεντήματα που δημιούργησε ο Σταμάτης Ζάννος (επιμελητής και σχεδιαστής μουσειακών εκθέσεων), εμπνευσμένα από έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré (1789-1837), ο οποίος ως θερμός φιλέλληνας έζησε στην Ελλάδα το 1819, λίγο πριν από την έναρξη της Επανάστασης.

Οι μαθητές συμμετείχαν στη διαδικασία με ενδιαφέρον και εύστοχες παρατηρήσεις, ενώ δέχτηκαν συγχαρητήρια από τα στελέχη του Μουσείου τόσο για τις γνώσεις όσο και για τη συμπεριφορά τους.

Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Ελένη Ζήκου (Φιλόλογος), Ευτυχία Ράπτη (Πληροφορικός), Χρήστος Πούλιος (Τεχνολόγος) και Γεωργία Συβρίδου (Σχολική νοσηλεύτρια).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/anaviosi-tis-epanastasis-toy-1821-ekpaideytiki-episkepsi-se-epeteiakes-ektheseis-toy-moyseioy-argyrotechnias/