«

»

Δεκ 21 2019

Υγιεινή διατροφή για εφήβους: διαθεματική προσέγγιση

Οι μαθητές του Α΄2 του σχολείου μας κατά τον μήνα Νοέμβριο προσέγγισαν διαθεματικά  το θέμα της υγιεινής διατροφής, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας και της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα, στα δύο μαθήματα οργανώθηκαν ποικίλες δράσεις πάνω σε τρεις θεματικούς άξονες: εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ελληνικές υπερτροφές (superfoods) & ζάχαρη και υποκατάστατά της. Οι μαθητές ενημερώθηκαν πρώτα θεωρητικά για τα επιμέρους θέματα (με συζητήσεις, αναγνώσεις κειμένων, προβολή βίντεο) και παράλληλα εμπέδωσαν τις νέες τους γνώσεις μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γιώτα Βρίγκα, Μαρία Πετρίδου.

Ειδικότερα, στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

  • συζήτηση για τα εποχιακά τρόφιμα και τις ελληνικές υπερτροφές,
  • δημιουργία αφίσας με τα φρούτα του Νοεμβρίου,
  • συζήτηση για τη μεσογειακή πυραμίδα και κατασκευή μακέτας,
  • ενημέρωση και προβολή ντοκιμαντέρ για την επίδραση της ζάχαρης και των γλυκαντικών ουσιών στη διατροφή,
  • παρασκευή υγιεινών σνακ και παρουσίασή τους στο σχολείο (26/11/2019).

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας έγινε παρουσίαση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής για εφήβους και οι μαθητές ασκήθηκαν στη σύνταξη ποικίλων κειμένων: κατέγραψαν το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό τους, απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο και αντάλλαξαν διατροφικές προτάσεις, έγραψαν σελίδα ημερολογίου για την απόφασή τους να ξεκινήσουν υγιεινή διατροφή, κατέγραψαν τις συνταγές και έφτιαξαν διαφημίσεις για τα υγιεινά σνακ που παρασκεύασαν και τέλος έγραψαν άρθρα για την όλη διαδικασία.

 

Δείτε και το σχετικό άρθρο στη σχολική μας εφημερίδα: Δράση της α΄ τάξης για τη διατροφή

bbblbbbr

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/ygieini-diatrofi-gia-efivoys-diathematiki-proseggisi/