«

»

Ιούλ 04 2015

Μεγάλοι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 οι μαθητές του τμήματος Γ2 συμμετείχαν στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις παρακάτω εκπαιδευτικούς: Παπαγεωργίου Μαρία ΠΕ03 (συντονίστρια) και Παντούλα Χριστίνα ΠΕ04, Ζήκου Ελένη ΠΕ02, Τόκη Βασιλική ΠΕ19 (συμμετέχουσες).

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές, μέσω της ομαδοσυνεργατικής διδακτικής μεθόδου, αναζήτησαν πληροφορίες για

  1. θέματα Μαθηματικών – Φυσικής μέσα από ιστορικές και κοινωνικές αναφορές/διασυνδέσεις με Κάτω Ιταλία- Σικελία,
  2. τους μεγάλους Έλληνες επιστήμονες που έδρασαν στην Κάτω Ιταλία και Σικελία από την κλασική αρχαιότητα (όπως ήταν π.χ. ο Συρακούσιος Αρχιμήδης, ο Πυθαγόρας με ιδιαίτερη μνεία στη Χρυσή Τομή και τις εφαρμογές της) μέχρι σήμερα, και
  3. την ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας και τις ελληνόφωνες περιοχές της.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με το πρόγραμμα συνδέθηκαν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Γλυπτά – Ιστορικά μνημεία του τόπου μου», «Ελληνόφωνες κοινότητες της Κάτω Ιταλίας» και eTwinning «Η Διαπολιτισμικότητα στον χώρο και τον χρόνο» των υπόλοιπων τμημάτων της Γ τάξης. Η καινοτόμα πρακτική μας εστιάστηκε στο να προσεγγιστεί το έργο διαθεματικά, εμπεριέχοντας ποικίλα γνωστικά αντικείμενα: Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Πληροφορική, Ιταλική Γλώσσα, Γαλλική γλώσσα και Εικαστικά παρέχοντας έτσι την ευκαιρία στους μαθητές να εμπλακούν σε ανάλογες δραστηριότητες. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με ομαδοσυνεργατικές ερευνητικές διαδικασίες με ποικίλη θεματολογία, αναζήτησαν πηγές βιβλιογραφίας-δικτυογραφίας, αξιολόγησαν και οργάνωσαν πληροφορίες και μέσω βιωματικών δράσεων ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας και κριτικής σκέψης. Έτσι, με τη μέθοδο project, εκπονήθηκαν οι εργασίες των μαθητών, οι οποίες παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν μέσω των ΤΠΕ.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία βιωματική-διαδραστική επαφή με αυτά τα στοιχεία στον ίδιο χώρο όπου δημιουργήθηκαν και όπως διατηρούνται στη σύγχρονη εποχή, με την πραγματοποίηση πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Κάτω Ιταλία και Σικελία (19-25 Μαρτίου 2015), με τη συμμετοχή σαράντα (40) μαθητών της Τρίτης τάξης. Το πρόγραμμα κάλυπτε περιηγήσεις σε κοιτίδες του ελληνισμού: αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικές πόλεις, μυθολογικούς χώρους, επισκέψεις σε μουσεία και ναούς, συμμετοχή σε παραδοσιακά και σύγχρονα πολιτισμικά δρώμενα στις ελληνόφωνες περιοχές της Ιταλίας (επικοινωνία με τους κατοίκους της Grecia Salentina στα ελληνόφωνα χωριά Καλημέρα και Στερνατία, συνάντηση με μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «ΧΩΡΑ-ΜΑ»).

Για το τέλος, αξίζει να σημειωθεί η άψογη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα συναδέλφους, το έκδηλο ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς και ο έγκαιρος και μεθοδικός σχεδιασμός των δράσεων σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://gym-zosim.ioa.sch.gr/megali-ellines-tis-megalis-elladas/