Μαρ 27 2015

Προβολή της ταινίας «Το χρώμα του Παραδείσου» με αφορμή το Διεθνές Έτος Φωτός

Το χρώμα του ΠαραδείσουΜε αφορμή το Διεθνές Έτος Φωτός 2015 υλοποιούνται στο σχολείο μας διαθεματικές διδασκαλίες και παρεμβάσεις σε ποικίλα διδακτικά αντικείμενα, καθώς και εργαστήρια και καλλιτεχνικά project με κοινό θεματικό άξονα το φως.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προβολή και διδακτική αξιοποίηση της κινηματογραφικής ταινίας «Το χρώμα του Παραδείσου» του Ιρανού σκηνοθέτη Μ. Ματζιντί για τους μαθητές του σχολείου, η οποία σχεδιάστηκε από την οργανωτική επιτροπή της Διημερίδας «Φως… περισσότερο φως!» και υλοποιήθηκε κατά το 1ο δεκαήμερο του Μαρτίου από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Η ταινία, χρησιμοποιώντας λιτά εκφραστικά μέσα (κυριαρχία εικόνας / χρωμάτων, αντίθεση φωτός και σκοταδιού, συμβολισμός) ζωντανεύει με τρόπο απλό και αυθεντικό την καθημερινότητα των ανθρώπων που δε βλέπουν με τα μάτια αλλά με την ψυχή. Η αμεσότητα με την οποία προβάλλεται η αλήθεια του «άλλου» προκάλεσε το ενδιαφέρον των μαθητών, τους συγκίνησε και τους προβλημάτισε για τη δική τους στάση προς τη διαφορετικότητα.

Το χρώμα του Παραδείσου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/provoli-tis-tenias-to-chroma-tou-paradisou-me-aformi-to-diethnes-etos-fotos/

Μαρ 27 2015

Erasmus+, Πορτογαλία 2015

Κατόπιν έγκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+, και ειδικότερα στη Βασική Δράση 1, που αφορά τη μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί Ε. Γκαδρή, Β. Κεχαγιά και Π. Παπατόλη, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο “Project management for cross-cultural exchange projects in Europe” που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο (Πορτογαλία) κατά το διάστημα από 1 έως 6 Μαρτίου 2015. Οι εκπαιδευτικοί Μ. Εξάρχου και Ι. Τσιπλακίδης συμμετείχαν στο ίδιο σεμινάριο στο διάστημα 8 έως 13 Μαρτίου 2015.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+. Ειδικότερα, το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλάμβανε θεματικές ενότητες σχετικά με τη γενικότερη φιλοσοφία του προγράμματος Erasmus+, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και τους παράγοντες που συντελούν στην επιτυχημένη υλοποίησή του σε ένα πλαίσιο διαπολιτισμικής συνεργασίας. Συνεργάστηκαν με εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υλοποίηση σύντομων project αξιοποιώντας βιωματικές μεθόδους μάθησης και τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Επιμορφώσεις καθηγητών Erasmus+ (ΚΑ1)Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/erasmus-portogalia-2015/

Μαρ 26 2015

Erasmus+, Ισπανία 2015

Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, Δράσης «ΚΑ2/Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών-Στρατηγικές συμπράξεις-Εταιρικές Σχέσεις (Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices – Strategic Partnerships)» και ειδικότερα του προγράμματος : “Power up! Motivation for a healthy lifestyle – Get active for your future: Shaping the future career”, οι εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Ράπτη Ευτυχία και Βλάχα Βασιλική μαζί με 10 μαθητές επισκέφθηκαν το Ισπανικό Σχολείο IES Clara Campoamor στο Alaquàs (València) και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος κατά το χρονικό διάστημα 8-14 Μαρτίου 2015.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/erasmus-ispania-2015/

Μαρ 11 2015

Διδακτική επίσκεψη στο Μονοδένδρι Ζαγορίου

Ριζάρειος ΜονοδενδριΤην Τετάρτη 11/3/2015 οι μαθητές της Τρίτης τάξης (Γ3, Γ4) του σχολείου μας επισκέφτηκαν την έκθεση φωτογραφίας  «Ιωάννινα. Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη», που φιλοξενείται στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο. Στη συνέχεια γνώρισαν την τεχνική του αργαλειού στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο και επισκέφτηκαν το Δημοτικό σχολείοτου χωριού, όπου και το πατρικό σπίτι των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη. Τέλος στην εκκλησία του Αγ. Μηνά (αρχές 17ου αι.) παρατήρησαν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ενός σταυρεπίστεγου ναού. Τους μαθητές συνόδευσαν η φιλόλογος κ. Βάσω Ραμπαούνη, ο καθηγητής Καλλιτεχνικών κ. Γιάννης Ζωγάκης και η καθηγήτρια των Γερμανικών κ. Γιώτα Παπατόλη.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/didaktiki-episkepsi-sto-monodendri-zagoriou/

Μαρ 06 2015

Φως… περισσότερο φως!

φως περισσότερο φως, αφίσαΣτις 27 & 28 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Επιμορφωτική Διημερίδα «Φως… περισσότερο φως! Διαθεματική διερεύνηση για τη διδακτική αξιοποίηση της έννοιας του φωτός», που διοργάνωσε το σχολείο μας υπό την αιγίδα της Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου, με αφορμή την ανακήρυξη του 2015 σε «Έτος Φωτός & Τεχνολογιών του Φωτός» από τον ΟΗΕ. Ο βασικός σκοπός της Επιμόρφωσης ήταν η διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση της έννοιας του φωτός και η αξιοποίησή του στη διδακτική πράξη.

Το πρόγραμμα κάλυψε ποικίλα ενδιαφέροντα: περιλάμβανε εισηγήσεις για τον ρόλο του φωτός σε διάφορους τομείς των επιστημών, διδακτικές προτάσεις που εφαρμόστηκαν στη σχολική τάξη, παρουσίαση εργασιών και δημιουργικών παρεμβάσεων μαθητών του σχολείου μας, εργαστήρια των τεχνολογιών του φωτός και πειραματικές εφαρμογές, ομιλίες ειδικών για την τέχνη του κινηματογράφου, καθώς και κινηματογραφική προβολή ταινιών μικρού μήκους. Στο πλαίσιο της Διημερίδας λειτούργησε και έκθεση εικαστικών δημιουργιών των μαθητών του σχολείου, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν με την επίβλεψη του καθηγητή Εικαστικών, κ. Ι. Ζωγάκη.

Τη Διημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων από σχολεία της πόλης μας και της περιφέρειας, δημόσια και ιδιωτικά, ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους και στελέχη της εκπαίδευσης, μαθητές, γονείς και φίλοι. Την εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Ηπείρου, κ. Ανδρέας Δήμος.

Οι παρουσιάσεις, μέρος των εισηγήσεων, φωτογραφικό και άλλο υλικό έχουν συγκεντρωθεί στο Ιστολόγιο του σεμιναρίου.

Ευχαριστούμε πολύ όσους συμμετείχαν στις εργασίες της Διημερίδας, καθώς επίσης και τους συνεργάτες μας και όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίησή της με οποιονδήποτε τρόπο.

Οργανωτική Επιτροπή: Βασίλειος Κρανάς, Μαρία Πετρίδου, Ιωάννα Νείλα, Χριστίνα Παντούλα, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαρία Εξάρχου

Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης Ζωγάκης

Συνεργάτες: Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.), Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

δείτε στιγμιότυπα από τη διημερίδα

bbbl bbbr
seminariofos 042.JPG
seminariofos 044.JPG
seminariofos 045.JPG
seminariofos 046.JPG
seminariofos 018.JPG
seminariofos 000.JPG
seminariofos 001.JPG
seminariofos 002.JPG

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/fos-perissotero-fos/

Μαρ 05 2015

Ευρωπαϊκό Βραβείο για το γαλλόφωνο έργο eTwinning: «Οδυσσέας 2014»

Το γαλλόφωνο έργο eTwinning « Ulysse 2014 : l’Odyssée du Twinspace » που εκπονήθηκε την σχολική χρονιά 2013-14 στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών από την κα Χαρτζάβαλου Ελένη, την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο έργο διαθεματικά και τους μαθητές των τάξεων των γαλλικών Α2, Α3 και Γ4, βραβεύτηκε με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την χρήση της Γαλλικής γλώσσας ως ξένη γλώσσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning 2015 του οποίου η απονομή θα γίνει στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2015.

Δείτε περισσότερα εδώ

Θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο Δ/ντής

Βασίλειος Κρανάς

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/evropaiko-vravio-gia-to-gallofono-ergo-etwinning-odisseas-2014/

Φεβ 27 2015

«Ulysse 2014 »: Υποψηφιότητα για τα Ευρωπαικά βραβεία eTwinning 2015

Το Γαλλόφωνο έργο eTwinning « Ulysse 2014 : l’Odyssée du twinspace » που υλοποιήθηκε την περσινή χρονιά 2013-14 στο πλαίσιο του μαθήματος των Γαλλικών με τους μαθητές της τάξης των Γαλλικών του Α2, Α3 και Γ4 βρίσκεται στη λίστα των επιλεγμένων έργων για τα βραβεία eTwinning 2015. http://www.etwinning.net/el/pub/news/news/etwinning_prizes_2015_shortli.htm

Ο κατάλογος είναι μια συλλογή των πιο αξιόλογων έργων που έφθασαν στον τελικό γύρο αξιολόγησης.

ulysse 2014, etwinning Πρότυπο ΖωσιμαίαςΣυγχαρητήρια για την δημιουργικότητα και το μεράκι με το οποίο δούλεψαν, σε όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές του σχολείου μας καθώς και στην ομάδα των εκπαιδευτικών Εξάρχου Μ. (ΠΕ19), Ζωγάκη Ι. (ΠΕ08), Νείλα Ι. (ΠΕ04.04), Μπεκιάρη Κ. (ΠΕ16), Μπουκουβάλα Α. (ΠΕ02), Ραμπαούνη Β. (ΠΕ02) και Τόκη Β. (ΠΕ19) οι οποίοι συμμετείχαν στο έργο διαθεματικά.

 

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος

Ελένη Χαρτζάβαλου, καθηγήτρια Γαλλικών

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/ulysse-2014-ipopsifiotita-gia-ta-evropeka-vravia-etwinning-2015/

Φεβ 16 2015

Πρόσκληση Ecomobility 2014-1015

ecomobilityΤο Πρότυπο  Πειραματικό  Γυμνάσιο  Ζωσιμαίας  Σχολής  Ιωαννίνων,  ο Δήμος Ιωαννιτών, οι Επιτροπές Οργάνωσης της Εκστρατείας ECOMOBILITY και  της  Εκστρατείας  FREE MOBILITY,  ο  Εθελοντικός  Οργανισμός  για  το Αστικό  Περιβάλλον  ECOCITY  και  οι  συνεργαζόμενοι  Επιστημονικοί  και Κοινωνικοί  Φορείς,  σας  προσκαλούν  στην  εκδήλωση  παρουσίασης  των προτάσεων Οικολογικής και Ανεμπόδιστης Μετακίνησης στις πόλεις μας, από την ομάδα των μαθητών της Γ΄ τάξης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα «Δημήτριος Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/prosklisi-ecomobility-2014-1015/

Φεβ 16 2015

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015

Στις 10 Φεβρουαρίου 2015, το σχολείο μας συμμετείχε στις δράσεις της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015 με έκθεση αφίσας, στην οποία υπήρχαν σύντομες ιστορίες γραμμένες συνεργατικά από τους μαθητές των γαλλικών του Α1 – Β1 και τους εταίρους τους από Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τυνησία στο πλαίσιο του γαλλόφωνου διαθεματικού έργου eTwinning: «Οδυσσέας 2015 : ο ιστός της Πηνελόπης». Οι ιστορίες γράφτηκαν στο μάθημα των Γαλλικών και αναφέρονται στα παρακάτω θέματα: κοινωνικά δίκτυα, κακόβουλα λογισμικά και ιοί, διαδικτυακά παιχνίδια, κινητή τηλεφωνία και διαδικτυακός εκφοβισμός.

Η αφίσα εμπλουτίστηκε επίσης από ζωγραφιές που δημιούργησαν οι μαθητές στο μάθημα των καλλιτεχνικών έχοντας ως αφόρμηση τις συνεργατικές ιστορίες.
Τις δημιουργίες επιμελήθηκαν στο μάθημά τους οι καθηγητές του σχολείου μας Ι.Ζωγάκης και Ε.Χαρτζάβαλου.

safeinternet1 safeinternet2

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/imera-asfalous-diadiktiou-2015/

Φεβ 10 2015

Γαλλόφωνο eTwinning 2014-15: « Ulysse 2015 : la toile de Pénélope »

Γαλλόφωνο eTwinning έργο για τη σχολική χρονιά 2014-15:

«Οδυσσέας 2015: ο ιστός της Πηνελόπης»  /  « Ulysse 2015 : la toile de Pénélope »

 

Κατά τη σχολική χρονιά 2014-15, στα πλαίσια του μαθήματος των Γαλλικών, οι Γαλλόφωνοι μαθητές του Β1 και του Α1 συμμετέχουν σε ένα διαθεματικό έργο eTwinning με τίτλο «Ulysse 2015: la toile de Pénélope»  /  «Οδυσσέας 2015 : ο ιστός της Πηνελόπης». Συνιδρυτής του έργου είναι το σχολείο Lafrançaise της Γαλλίας και συμμετέχουν σχολεία από: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τυνησία. Οι μαθητές, θα εμπνευστούν από την Οδύσσεια , θα δημιουργήσουν με τους εταίρους τους μια συνεργατική ιστορία με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στο σχολείο μας επεκτείνεται διαθεματικά: εκπαιδευτικοί και άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας , η κα Ελένη Ζήκου, η κα Παναγιώτα Παππά(Αρχαία ελληνικά από μετάφραση), ο κ. Γιάννης Ζωγάκης(Εικαστικά), η κα Μαρία Εξάρχου, η κα Βασιλική Τόκη( Πληροφορική), και η κα Ιωάννα Νείλα( Βιολογία) συμμετέχουν στο έργο. Το έργο επίσης στοχεύει στην αναγνώριση, κατανόηση και αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου. Οι μαθητές μέσω του έργου θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10/02/2015. Στο τέλος της χρονιάς, η συνεργατική ιστορία θα δημοσιευθεί σε ένα ψηφιακό βιβλίο/e-book. Δείτε το δημόσιο χώρο του έργου(twinspace) εδώ Το blog που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες του έργου εδώ. Το blog που έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του Β1 με την στήριξη της καθηγήτριας τους Μαρίας Εξάρχου στο μάθημα της πληροφορικής εδώ.

Η υπεύθυνη του προγράμματος

Ελένη Χαρτζάβαλου, καθηγήτρια Γαλλικών

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://gym-zosim.ioa.sch.gr/wp/gallofono-etwinning-2014-15-ulysse-2015-la-toile-de-penelope/

Παλαιότερα άρθρα «

Φέρε περισσότερα στοιχεία